Печат недеље

ПЛАКАТИ ЗА НОВО ИШЧИТАВАЊЕ ИСТОРИЈЕ ЦРНЕ ГОРЕ

У немилосрдној одмазди и репресији над народом Црне Горе почињеним од стране Србије, њене војске, жандармерије и домаћих издајника у њеној служби, због активног отпора окупацији и анексији своје домовине, једне од најстаријих балканских држава, између децембра 1918. и августа 1929. године, у вртлогу пакла и смрти нестало је неколико хиљада људи“, текст је објављен на плакатима који су с поруком „Никад више“ осванули у већим градовима Црне Горе.
У тексту даље стоји да је убијено преко 3.200 људи од којих многи и зверски, опљачкано и попаљено преко 5.800 црногорских домова и других објеката. Кроз наводна хапшења, мучења и затварања прошло је, пише, 4.700 мушкараца, жена и деце.
„У готово сваком насељу кроз које су прошле српске казнене јединице вршена су силовања девојака и жена услед којих је велики број њих касније чинио самоубиства дављењем или вешањем. Читава Црна Гора прошла је кроз срамоћења невиђена у њеној целокупној историји“, пише на плакатима.
На плакатима је штампан и слоган „За право, част и слободу Црне Горе“.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „1244 – КЉУЧ МИРА У ЕВРОПИ“

У Српској књижевној задрузи промовисана је књига „1244 – кључ мира у Европи“ Живадина Јовановића, дипломате и министра иностраних послова Југославије (1998–2000). О књизи су говорили Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ-а, проф. др Мило Ломпар, амбасадор у пензији Драгомир Вучићевић и аутор.
Професор Ломпар је указао на континуитет ставова аутора у заступању државотворног и националног интереса Србије и српског народа, а који се препознаје у његовом вишедеценијском дипломатском раду и јавним иступањима. Ломпар је као посебну вредност књиге истакао њен документарни карактер. По њему, истицање значаја Резолуције СБ УН 1244, почев од наслова до закључног текста књиге, треба схватити као израз дугорочног, државотворног, али и актуелног погледа на питање Косова и Метохије.
Амбасадор Вучићевић је као основне тезе аутора издвојио потребу да се Србија више окрене себи, а мање очекивањима других, да гради уравнотежене односе са свим међународним чиниоцима, а посебно с пријатељима који нису учествовали у агресији НАТО нити су признали једнострану независност Косова и Метохије, да је Европска унија потребна Србији само онолико колико је Србија потреба Унији, као и да је праведно и одрживо решење за Косово и Метохију могуће једино на основу принципа међународног права и Резолуције СБ УН 1244.
Аутор је образложио полазни став да су стабилност, развој и мир у Европи у великој мери зависни од тога да ли ће се у решавању питања Косова и Метохије испоштовати основни принципи Повеље УН, Завршног документа ОЕБС-а и Резолуција СБ УН 1244. Подсетио је да се до Резолуције 1244 дошло тешким двомесечним преговорима током НАТО агресије, уз посредовање Русије. По његовом мишљењу ни данас нема изгледа за праведно и одрживо решење, без директног укључивања у преговоре Русије. Резолуција СБ УН 1244 је израз компромиса свих кључних чинилаца европских и светских односа. Ако је то важило 1999. године, онда је данас то императив. Покушај решавања у ужем оквиру ЕУ израз је тежњи да се искључе Русија и Кина и да се наметне геополитички интерес Запада, односно ЕУ и НАТО. Таква настојања воде гомилању конфликтног потенцијала и даљој дестабилизацији односа у Европи, а не одрживом решењу. Јовановић је подсетио да се ових дана навршава 80 година од Минхенског споразума о Судетима, којим је „спасаван“ мир у Европи, а до чега је тај правно обавезујући споразума довео добро је познато и никакви нови експерименти по сличним обрасцима данас нису потребни.
Књига је збирка чланака, интервјуа и говора објављених у домаћим и страним медијима од 1997. до септембра 2018. године (890 стр.) Подељена је у пет поглавља – Време тероризма, Време агресије, Време илузија, Време отрежњења и Прилози. Рецензенти су академик Владо Стругар, проф Мило Ломпар и амбасадор Чедомир Штрбац. Уредници су амбасадор Драгомир Вучићевић и књижевник Драган Лакићевић. Издавач: Београдски форум за свет равноправних и Српска књижевна задруга.

ТЕЛЕКОМ СРБИЈА ЛИДЕР У РЕГИОНУ

По још непотврђеним информацијама, Телеком Србија, са 61 милион евра, најбољи је понуђач за куповину друге по величини телекомуникационе компаније у Албанији.
За куповину албанског Телекома, који има око два милиона претплатника на тржишту вредном 300 милиона евра, заинтересоване су још две компаније, бугарски Виваком и Глобул телеком, некадашњи Теленор, сада у власништву чешке ППФ групе. Куповином албанског оператера Телеком Србија не само да би проширио тржиште на којем послује већ би се и наметнуо као лидер на тржишту телекомуникација у региону. Поред Србије наш оператер присутан је у Републици Српској, БиХ, Црној Гори и Аустрији. Интересантно је да се дуго спекулисало да је Дојче телеком, који има 45 одсто удела у власништву албанског оператера, заинтересован за куповину Телекома Србије. Уместо продаје предузећа за које су многи тврдили да неће моћи да опстане, Телеком Србија као једна од најпрофитабилнијих српских компанија највероватније ће постати власник капитала Дојче телекома. Само у 2017. наша компанија је пословала са добити већом од 120 милиона евра.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ НА СВЕТОЈ ГОРИ

Патријарх Иринеј боравио је у званичној посети Светој Гори где је најпре посетио Кареју, административно седиште Свете Горе а затим и Свету српску царску лавру – Манастир Хиландар, где га је дочекао игуман архимандрит Методије с хиландарским монасима и ходочасницима који бораве у тој светињи. Иринеј је у Цркви Ваведења Пресвете Богородице служио Свету архијерејску литургију, којој су присуствовали многобројни ходочасници који су дошли у Хиландар и на поклоњење чудотворној икони Богородице Тројеручице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *