“Новости” блистају на 65. рођендану

Фото: Д. Миловановић

Један од најстаријих дневних листова у Србији обележава велики јубилеј. Бројне награде уручене најбољим новинарима, уредницима, фотографима

Увек на страни свога народа и своје државе, “Вечерње новости” јесу народна новина, која има јасан српски став. Познатој девизи – “кратко, брзо, јасно” ја сам додао истинољубиво и веродостојно. Почаствован сам што сам главни и одговорни уредник “Новости” и сваки новинар треба да буде поносан што припада “Новостима”.
На овај начин је Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник “Вечерњих новости” честитао јубиларни 65. рођендан једном од најстаријих и најутицајнијих дневних листова у Србији и бившој Југославији. На обележавању овог великог догађаја, главни и одговорни уредник подсетио је на славне почетке наше новинске куће.

– Када је лист основан 1953. године, био је то велики излив југословенског патриотизма на улице Београда. “Новости” су биле сведочанство том времену. Данас су респектибилан и угледан лист, који не само објективистички прати, већ је и објективно гласило. Овде сам се сусрео са професионалцима и људима пуним знања и оданости професији, због чега нисам ни имао шта да мењам – рекао је Милорад Вучелић.

 

Генерални директор компаније Срђан Мушкатировић осврнуо се на све успехе које је компанија постигла у протеклој години, али и указао на то да велики успеси тек предстоје. Много смо постигли, али много ствари тек чека да их завршимо. Доказали смо да компанија иде у добром смеру и да нас чекају боља времена. То је тежак пут, али изградили смо основе – рекао је директор компаније “Новости” Срђан Мушкатировић.

На свечаној прослави уручене су бројне награде најбољим новинарима и сарадницама наше куће. Награда за најбољег хонорарног сарадника додељена је Горану Шљивићу, фоторепортеру из Краљева, који својим фотографијама дуже од две деценије осликава лице и наличје наших живота. Признање за графички израз додељено је Николи Цветковићу, за више од 1.300 графичких решења за годину дана.

За једногодишњи новинарски рад награђени су Радоје Драговић, новинар рубрике Друштво и Срђан Мишљеновић, шеф допиништва “Новости” у Бањалуци. Награда за најбољу фотографију припала је Војиславу Данилову Фекију, док је награда Фондације “Михајло Рашић”, која се уручује младом и талетованом новинару, отишла у руке Јелене Ћосин, дописнице из Ниша. За допринос и пословни потез у неновинарском сектору награђен је Миодраг Јовановић, док је награда за једногодишњи уреднички рад припала уреднику културне рубрике Браниславу Банету Ћорђевићу.

Већ 22 године, “Новости” додељују награду “Јован Хаџи Костић” најбољим ауторима новинске сатире. Угледно признање добио је српски књижевник, професор, песник, сценариста, есејиста и сатичар Милован Витезовић.

Рубрика “Трн” је најхрабрија патриотска рубрика у свим нашим новинама, јер сматрам сатиру патриотским родом – рекао је професор Милован Витезовић на свечаности поводом дана “Новости”.

Врхунац новинарског достигнућа у нашој кући вреднује се посебном наградом “Слободан Глумац”. Према одлуци жирија, ово престижно признање добила је Дубравка Савић, новинар и уредник Спољне рубрике “Вечерњих новости”.
Ових дана сетила сам се како ми је на адресу наших дописништва у Вашингтону стигла позивница адресована на: “госпођа Вечерње Новости”. Радо сам препричавала ову анегдоту, али данас ми се чини да ова необична омашка можда није била тако далеко од истине. Велики део мог живота заправо јесу “Вечерње новости”. Сада у рукама држим признање које носи име Слободана Глумца, који је поставио успешан концепт модерног дневног листа, који је доживео изузетне узлете и који је упркос кризама опстао пуних 65 година – рекла је Дубравка Савић. Наша новинарка подсетила је да су “Новости” и “Радио Новости” цитиране у седишту НАТО током бомбардовања, остале у бриселским аналима Европске уније и Хашког суда, Америчког конгреса, Пентагона, Беле куће и Вашингтонског националног прес клуба.
Осим тога, у “Новостима” се никад нису неговале новинарске звезде, већ читаоци и безрезревно поштовање према нашој ћирличној глави. Чини ми се да је то једна од тајни овог листа кога и данас, у трагикомичној поплави таблоидног новинарства, читаоци препознају и вреднују као новине којима се верује – закључила је наша новинарка.
 

ОПРОШТАЈ ОД ЈОВАНА ХАЏИ КОСТИЋА У “НОВОСТИМА”

МИЛОВАН Витезовић се 1995. године баш у “Вечерњим новстима” опростио од Јована Хаџи Костића.

Када је преминуо у “Новостима” објавио сам поздрав њему. Написао сам – Легенда српске новинске сатире био је деценијама Јован Хаџи Костић. Можда се “Вечерње новости” и нису куповале првенствено само због њега, иако смо му ми говорећи то повлађивали дивећи се његовој истрајности и неисрпности његовог духа. Читаоци су ипак, најчешће отварали ону страницу “Вечерњих новости” на којој је била његова рубрика. Почињали су да читају “Новости” са његовим ТРН-ом. Сви ми који смо оштрили сатиричка пера и арчили хартију, писали смо сатире смене па на уштап. Једино је Јован Хаџи Костић био сатиричар свакодневља у сваком тренутку. Он је своју рубрику сањао, са њом ручао, са њом се возио и аутобусом ГСП, са њом се препирао са пријатељима и наздрављао у лепим тренуцима, са њом ишао и у породичне шетње кејом Саве. Јован Хаџи Костић је био наша савест која је и њега гризла. Бројни његови записи остаће антологијски – подсетио је Милован Витезовић на прослави рођендана “Новости”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *