Љубав до последњег Летонца

Нил Ушаков је годинама под сумњом Запада да је „проруски оријентисан“, што је бизарна оптужба према човеку који је стопроцентни Рус, и прозивају га да ће извести Летонију из НАТО-а ако постане премијер

На изборима у Летонији победила је проруска партија „Саскања“ (сагласност, хармонија), на чијем је челу популарни градоначелник Риге Нил Ушаков. И то није први пут. И пре тачно четири године, 7. октобра 2014, Ушаковљева Хармонија је освојила највише гласова, с тим што је сада у процентима добила нешто мање: од 23 одсто 2014, до садашњих 19,91 процената. Међутим, после новог изборног циклуса, ситуација на летонској политичкој сцени може знатно више да се закомпликује него раније, јер су се у међувремену догодиле и велике промене у читавој Европи. Сада су се „бранитељи европских вредности“ нашли између две ватре, па не знају да ли им више сметају проруски политичари попут Ушакова (односно Ушаковса, како га зову Летонци), или набујале снаге „десничара и популиста“, који не дају мира либералима. Како би спречили да се ове две групације споје у једну политичку силу, либерали ће морати да одлуче коме би се радије приклонили.
Иза „Саскање“ пласирала се партија КПВ (14 одсто), која је потенцијални коалициони партнер Ушаковљеве странке. Тек иза њих су Нова конзервативна партија (13), па прозападна либерална коалиција „За развој“ (12), десничарска Национална алијанса (11), Савез зелених и сељака (сада 9,96 одсто, а пре четири године освојили су преко 20) и Ново јединство (6,67 процената). Из овог кратког прегледа се види, поготово ако се упореди с претходним гласањем, да су владајуће снаге изгубиле значајан део позиција – пласирајући се тек од трећег места па наниже. Испод цензуса од пет одсто, на њихову срећу, остала је још једна проруска партија, Руски савет Летоније. Они су освојили око три и по одсто гласова.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.