Изетбеговић после Изетбеговића

Без обзира на то ко од бошњачких странака буде победио на изборима за Председништво и Парламент Босне и Херцеговине 7. октобра, с великом дозом сигурности се већ сада може рећи да неће бити позитивних промена у политици Сарајева према Републици Српској

Пише Коља Бесаровић

Предстојећи општи избори у Босни и Херцеговини требало би одговоре на питање какав је однос снага у Муслиманско-хрватској Федерацији БиХ, односно да наговесте потврду или промену досадашњег политичког курса Сарајева и Мостара, како према Републици Српској, тако и према целокупној дејтонској творевини.

ИЗЕТБЕГОВИЋЕВ КОНТРОЛНИ ПАКЕТ АКЦИЈА За сада је једино извесно да ће Бошњаци добити новог представника у Председништву Босне и Херцеговине, пошто Бакир Изетбеговић нема право да се трећи пут узастопно кандидује за члана колективног шефа државе.
То што се лидер најјаче бошњачке партије неће више налазити на овој важној државној функцији не мора, међутим, аутоматски да значи губитак његовог, у протеклим годинама доминантног, утицаја на политику најбројнијег народа у БиХ, поготово у случају да Странка демократске акције задржи водећу позицију у парламентима (Босне и Херцеговине, Федерације БиХ и кантонима) и место у Председништву БиХ. Да син Алије Изетбеговића жели да сачува контролни пакет акција у државним пословима показала је и Конвенција СДА на којој је, упркос већинском ставу страначке базе која је подржавала Дениса Звиздића, на крају за кандидата за место у Председништву Босне и Херцеговине изабран Бакиров човек од поверења – Шефик Џаферовић.
Мада је Изетбеговић јавно истицао да му је жао што је Звиздић пре гласања одустао од кандидатуре, нема нимало сумње да му је далеко више одговарао епилог са гурањем у изборну трку њему далеко лојалнијег „војника партије“ Џаферовића, кога многи сматрају страначким „јастребом“. Он би, уколико победи на изборима 7. октобра, требало да у Председништву БиХ буде глас лидера странке, који ће само коректно спроводити његове директиве, не доводећи у питање Бакирову неприкосновену позицију.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.