ЕПС инвестицијама чува енергетску безбедност Србије

Отворен Међународни сајам енергетике

Велики инвестициони циклус и пројекти „Електропривреде Србије“ осигураће да се очува животна средина и из домаћих извора произведе довољно електричне енергије за цело српско тржиште – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.
На отварању 14. Међународног сајма енергетике и 15. сајма заштите животне средине Екофер у Београду Грчић је изјавио да ће ЕПС до 2025. уложити у екологију 860 милиона евра и да се сви пројекти у повећање и модернизацију капацитета електро-енергетског система раде уз поштовање највиших европских и светских еколошких стандарда.
„Основни задатак ЕПС-а је да остане независан систем и да сви наши корисници, којих има 3,5 милиона у Србији, и даље добијају електричну енергију која је произведена у Србији. Тиме ЕПС доприноси енергетској безбедности и независности Србије. У обавези смо и да наставимо са развијањем ЕПС-а, којем је место у самом врху технолошких достигнућа и иновација“, рекао је Грчић и истакао да ће и трећу годину заредом ЕПС завршити с профитом и да је на овогодишњој листи на деветом месту по успешности пословања у југоисточној Европи.
„ММФ је после толиких критика у претходном периоду рекао да је ЕПС озбиљно напредовао, високо подигао ниво пословања и да је компанија која има будућност“, додао је Грчић и најавио да ће се наставити унапређење пословања, а да ће посебна пажња бити посвећена инвестицијама: „Ускоро ће заживети први ЕПС-ов ветропарк у Костолцу, покренут је пројекат одсумпоравања у ТЕНТ А, а одмах ће уследити и у ТЕНТ Б. Активиран је пројекат градње новог блока Б3, снаге 350 МW у ТЕ ’Костолац Б’, за који је договор постигнут још 2008, а сада имамо градилиште. До краја године или почетком 2019. ЕПС ће расписати тендер за инвестицију капиталног ремонта блокова А1 и А2 у ТЕНТ А, вредну 200 милиона евра, коју ће реализовати сопственим средствима из уштеда. Наставићемо изградњу ТЕ ’Колубара Б’ и то једног блока снаге 350 МW. Надамо се да ће већ наредне године почети пројекат градње Моравских хидроелектрана.“
Државни секретар у Министарству енергетике Стевица Деђански је рекао да је после три деценије стагнације поново покренут инвестициони циклус у енергетици који ће држави осигурати енергетску безбедност, што је за Србију стратешки важно.
„Србија је енергетски безбедна држава, а томе ће допринети и покренути инвестициони циклус вредан више од три милијарде евра, који ће трајати до 2025. године“, изјавио је Деђански.
Горан Триван, министар заштите животне средине, поручио је да сви морамо променити свест и престати да загађујемо животну средину: „Знате да сам често критиковао наш електро-енергетски систем због онога што се радило о питању животне средине претходних деценија, док сада морам да похвалим ЕПС који је већ уложио 300 милиона евра у екологију и планира до 2025. да уложи више од 800 милиона евра. То је добар пример и да свако од нас треба да о питању екологије гура камен узбрдо и пребаци га на другу страну.“
Међународни сајмови Екофер и Сајам енергетике трајаће до 5. октобра на Београдском сајму, под слоганом „Снага природе“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *