Црна рупа у саудијском конзулату – Случај Џамала Кашогија

У саудијским политичким дешавањима, у складу с репутацијом ове краљевине, догађаји често поприме извесну ноту бизарности. Саудијски новинар Џамал Кашоги нестао је приликом посете конзулату своје земље у Истанбулу 2. октобрa. Случај досад није разрешен и поред велике пажње међународне јавности коју је изазвао. Дисонантни тонови појавили су се чак и у саудијско-америчким односима који годинама делују стамено

Разлог због којег је Џамал Кашоги отишао у саудијски конзулат, упркос томе што је страховао за своју безбедност, био је посве личан – отишао је по документа која потврђују да се развео како би могао да се поново ожени. Његова вереница, Туркиња Хатиџе Џенгиз, чекала је једанаест часова испред зграде дипломатског представништва – према њеним речима током тог периода дисидент се није појавио.

Тврдње и контратврдње Шта се десило са Кашогијем засад није познато. У недељу, 6. октобра, саветник турског председника Јасин Актај изјавио је за „Ројтерс“ да Турска верује да је Кашоги убијен у саудијском конзулату. Осим тога, додао је да је 15 Саудијаца умешано у његов нестанак. Ердоган је пак изјавио новинарима да су истражни органи прегледали снимке камера, испитали промет на аеродромима, уласке и изласке из конзулата како би што пре разјаснили шта се у ствари десило.

Син краља Салмана, саудијски крунски принц Мохамед бин Салман, који је преузео управу над земљом од јуна 2017, коментарисао је овај случај у интервјуу „Блумбергу“ 5. октобра. Говорећи о Кашогијевој судбини, исказивао је потпуно незнање и необавештеност – „чули смо гласине о ономе што се десило. Он је саудијски грађанин и желимо да знамо шта му се десило. Наставићемо дијалог с турским властима како бисмо сазнали шта се Џамалу тамо десило“. „Како разумем ствари, он је ушао тамо (у саудијски конзулат) и изашао после неколико минута или једног сата. Нисам сигуран. Ми ово истражујемо преко министарства спољних послова“, рекао је Бин Салман. На поновљено питање да ли се Џамал налази у конзулату, Бин Салман је одрично одговорио уз понуду турским властима да прегледају конзулат пошто „ми немамо шта да кријемо“.

На ове саудијске наводе Ердоган одговора тражењем доказа да је Кашоги напустио конзулат. Он је рекао да Ријад треба да докаже да је Кашоги жив. „Морамо што брже доћи до резултата ове истраге. Званичници конзулата не могу да се извуку тако што ће једноставно рећи ’он је отишао’“, изјавио је Ердоган. Наводе турских власти и медија како Кашоги није напустио конзулат треба, према речима дугогодишњег извештача из Турске Дејвида Берчарда, узети крајње озбиљно с обзиром на то да се страна представништва у Турској налазе под строгом присмотром. Он сматра да је практично немогуће да је Кашоги напустио конзулат а да то није примећено.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.