Ајвар испред Европе

Референдум у Македонији

Ни силна обећања, ни притисци, ни претње нису могли да наведу Македонце да на „консултативном“ референдуму гласају против својих убеђења о властитој државности, ЕУ и НАТО интеграцијама, а све у корист моћника којима је једино стало до сопствене добробити

Када је Балкан у питању, Запад се постарао да све што не важи за њих, наметне народима југа Европе. И тако је већ неколико векова. Последњи такав случај је (не)успели референдум у Македонији.

РОГ ЗА СВЕЋУ На Западу креирана македонска шарена револуција, која се огледала прво у изнуђеним изборима, па постизборним манипулацијама и довођењу на власт свог пиона Зорана Заева, свој крешчендо је добила у фамозном референдуму одржаном у недељу на којем се Македонци нису изјашњавали о новом називу своје државе – „Северна Македонија“ – већ је оно било сакривено иза питања „Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО са прихватањем договора Републике Македоније и Републике Грчке?“.
Рачунајући да ће им продати „рог за свећу“, обећавајући европски и НАТО рај, плашећи их, у супротном, бедом, изолацијом и пропашћу, западни званичници нису очекивали да ће се народ, чија је лојалност била неупитна још од распада Југославије, усудити да им окрене леђа и гласа по својој савести. И то тако што ће игнорисати ову гласачку фарсу и масовно остати код својих кућа да прави чувени македонски ајвар.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *