Крај културне револуције?

Како је недавна смрт двојице радника отворила питање да ли је српска национална библиотека могла да се претвори у буктињу и изгори као што је недавно изгорео бразилски национални музеј

Tрагедија која се десила 24. августа у Народној библиотеци Србије у Београду, када су угашени животи Дарка Шукала (50) и Лазара Благојевића (25), упозорава и изазива асоцијације од којих подилази језа. С обзиром на то да су двојица настрадалих били радници фирме која се бави противпожарном заштитом, прва асоцијација је спознаја да Народна библиотека и њени депои с милионима књига нису безбедни, да у њој може букнути пожар, да зграда с књигама може изгорети као и 1941. године када су је бомбардовали Немци, да се српска национална библиотека може претворити у буктињу и изгорети као што је недавно изгорео бразилски национални музеј.
И ова трагедија у Народној библиотеци потврдила је истинитост древних митова. Двојица радника фирме „Емпекс“ која се, између осталог, бави провером исправности и одржавањем ватрогасних апарата Дарко Шукало и Лазар Благојевића као да су, као у српском миту, жртвовани зарад спаса и опстанка грађевина којима мрачне, адске силе нису дозвољавале да буду завршене. Такве грађевине биле су Скадар на Бојани и ћуприја на Дрини Мехмед-паше Соколовића. Да ли им се сада придружила и Народна библиотека Србије?

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.