ТУРСКА, ИЗМЕЂУ ЗАПАДА И ЕВРОАЗИЈЕ

Амерички рат против савезника

Турска је постала нека врста изопштеника унутар НАТО-а. На једној страни сиријске и блискоисточне кризе сада имамо западну коалицију, коју предводе САД, на другој троугао који чине Русија, Иран и Турска (формат у Астани), унутар кога се тражи компромис који би задовољио све сукобљене стране, a америчко присуство у Сирији учинио или немогућим или бесмисленим

На састанку у Сочију, упркос очекивањима Запада, руски председник Путин и турски председник Ердоган постигли су споразум о сиријској покрајини Идлиб који укључује успостављање демилитаризоване зоне. Из зоне ће се повући терористи, укључујући и оне из Ал Нусра фронта, као и тешко наоружање, а њоме ће заједнички патролирати руске и турске снаге. Овај споразум постигнут је уз сагласност сиријске и иранске стране.
То би могао да буде „почетак краја“ рата у Сирији, увод у политички расплет, уколико Турска успе да испуни преузету обавезу: чишћења Идлиба од разноврсних терористичких групација, на које се претежно ослањају Сједињене Државе и западна коалиција.
Стратешки троугао Москва–Техеран–Анкара постао је реалност и много пре актуелног заоштравања у Сирији због кризе проузроковане настојањем САД да задрже последње терористичко упориште – провинцију Идлиб. Током последњег трилатералног самита између Русије, Турске и Ирана, одржаног 7. септембра у Техерану, турски председник је оценио да је „могуће елиминисати терористе из Идлиба“, те да ће Турска „и даље бити војно присутна у Сирији како би избегла било какве ризике на сопственој територији“ – што не доводи у питање територијалну целовитост Сирије.
У међувремену је Турска постала нека врста изопштеника унутар НАТО-а. На једној страни сиријске и блискоисточне кризе сада имамо западну коалицију, коју предводе САД, на другој троугао који чине Русија, Иран и Турска (формат у Астани), унутар кога се тражи компромис који би задовољио све сукобљене стране, a америчко присуство у Сирији учинио или немогућим или бесмисленим.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.