ТРАМПОВ РАТ ПРОТИВ ТИРАНИЈЕ

Новембарски избори у Америци – опстанак или крах „дубоке државе“

Борба Доналда Трампа за враћање независности америчкој нацији је борба у коју су загледани и други, посебно европски народи. Исход те борбе значиће или потпуну доминацију тоталитарног глобалног система и корак ка остварењу мрачне визије неограничене моћи неизабраних „државних“ ентитета над појединцем, или враћање историјском концепту суверености националних држава на коме почива савремени свет

У Сједињеним Америчким Државама се 6. новембра одржавају избори за Доњи дом америчког Конгреса, као и за 35 од 100 места у америчком Сенату (горњи дом Конгреса), и већ сада се ова провера народног расположења, на половини првог мандата Доналда Трампа, у светским медијима анализира као вододелница од које зависи исход укупног, последњих месеци врло турбулентног политичког процеса, својеврсне унутрашње „класне борбе“ коју је 2016. године покренуо нови амерички председник.
Jедан од најважнијих стратега веома специфичне Трампове изборне кампање Стив Бенон, човек који је врло брзо после освајања власти 2016. године напустио Белу кућу да би се, како је касније објаснио, позабавио важнијим глобалним питањима (попут оснаживања и повезивања десничарских популистичких покрета у Европи, од чега се либералима диже коса на глави), управо завршава нови документарац посвећен предстојећим изборима у Америци, под називом „Трамп у рату“. Кључни став редитеља: у питању је нешто много драматичније од видљиве жестоке политичке борбе за опстанак неолибералне елите у Америци.
Речју, у питању је прави рат који се у Вашингтону води између старих структура моћи и новог председника, чији је посао, како је сам више пута рекао, да „исуши мочвару“ и размонтира „дубоку државу“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *