Србија, сигурна земља за мигранте

Фронтекс на нашим границама

Страх да ће Србија постати тампон–зона за мигранте подгрева низ недоумица, од споразума о ангажовању Европске агенције за граничну и обалску стражу па до Закона о реадмисији којим смо се сагласили да милиони непожељних у Европи могу да буду враћени у Србију

Упис деце миграната у шидске основне школе, који се примењује од прошле године, ове јесени никако да се заврши јер се из дана у дан повећава број миграната у оба прихватна центра – „Принциповац“ и мотел „Адашевци“. Ово износи „Сремскомитровачки портал“, позивајући се на новосадски „Дневник“, како би указао на страх и забринутост мештана од неконтролисаних ситуација с мигрантима.

ПРЕПОРУКА БРАНКИЦЕ ЈАНКОВИЋ Очајни грађани Шида још се сећају предлога поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић да се мигрантима населе опустела места и села Србије, јер и овај градић на граници с Хрватском већ десетак година масовно напуштају становници и, по незваничним изјавама житеља, од некадашњих 14 хиљада становника сада их нема више од осам до девет хиљада. Њихове страхове нарочито допуњује и чињеница да се и села у шидској општини убрзано празне, па је, примера ради, Ердевик од некадашње четири хиљаде становника спао на свега 1.800 људи. Да ли неко упражњени простор намерава да попуни мигрантима, питају се мештани Шида а преноси митровачки портал.

[restrict]

СПОРАЗУМ СРБИЈЕ И ЕУ Рекло би се да њихову посебну пажњу изазива управо потписани споразум између Србије и ЕУ о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтекс) у борби против илегалних миграција, споразум који су потписали Димитрис Аврамопулос, комесар ЕУ за миграције, и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, а који ће ускоро бити послат на ратификацију у српски парламент. Аврамопулос каже да ће тим споразумом бити омогућено да Европска агенција за граничну и обалску стражу спроводи граничне контроле на територији Србије, у сарадњи са српском граничном полицијом.
Аврамопулос и Стефановић нису говорили о спорном питању отварања центара за прихват миграната изван граница ЕУ. А управо је оно раније изазвало бурне реакције српских власти, будући да се у ЕУ све гласније говори да би мигранте требало сместити у земље Западног Балкана, чему се Србија снажно противи.
Парафирање споразума је уследило само неколико сати пошто је председница Владе Србије Ана Брнабић негирала да је било приче и да се прича о центрима за мигранте у Србији, нити о доласку Фронтекса да чува границе ЕУ, те поручила да су све то гласине и трачеви. Тиме је створена додатна конфузија око питања миграната која, иначе, већ више година оптерећује овај простор.
„Дојче веле“ је пак објавио како у Бриселу тврде да је Србија пристала да обезбеди приступ граничарима Фронтекса и да комесар ЕУ за избеглице Димитрис Аврамопулос тврди да су одговарајући споразуми о томе већ постигнути са Србијом, Албанијом и Македонијом.
„Дојче веле“ се позива на изворе у Бриселу и наводи да је то део стратегије ЕУ да појача контроле граница и повећа број депортација. „У пракси би то, како преносе извори у Бриселу, изгледало тако да нека чланица ЕУ, која очекује пристизање великог броја избеглица, затражи помоћ Фронтекса који би онда могао да преузме комплетну процедуру одлуке о азилу при чему ипак званична коначна одлука остаје у надлежности суверених држава. Тај скупи спорт био би плаћен из бриселске касе“, наводи „Дојче веле“ (ДВ).
Шеф делегације ЕУ у Београду Сем Фабрицио претходно је најавио да би ускоро требало да буде потписан статусни споразум између Србије и Фронтекса који ће додатно регулисати сарадњу српских власти и те агенције у вези с мигрантима.
О овоме у Србији има мало речи, пише ДВ, а још је мање јасно шта би то требало да значи, с обзиром на то да су, како се подсећа, у мају прошле године „Вечерње новости“ писале да је Србија одбила понуду Фронтекса за закључење споразума према којем би службеници ове агенције имали имунитет у Србији, али да се влада у Београду огласила спремном „да настави преговоре како би се особљу Фронтекса олакшао оперативни рад у Србији“. Међу најважнијим захтевима је да чланови Фронтекс тима могу да улазе у Србију без виза и да уживају пун имунитет који ће их штитити од хапшења или евентуалних процеса пред нашим судовима – све оно што ће добити у Црној Гори, где ће агенти Фронтекса, према предлогу споразума, имати имунитет, те неће моћи да буду ухапшени, кривично гоњени, нити ће морати да плаћају порез или сведоче на суду.

ДОБАР ПОТЕЗ? Парафирање Статусног споразума између Европске уније и Србије о активностима Фронтекса, према речима комесара за избеглице Владимира Цуцића, јесте „добар и промишљен“ потез МУП-а Србије. Цуцић је за РТС рекао да је Фронтекс „једна од најозбиљнијих служби у Европи“, али је оценио да ће Споразумом „далеко више добити“ европска агенција, јер је „искуство нашег МУП-а немерљиво у свим сегментима, што показују резултати“. Цуцић каже и да је Фронтекс присутан у Србији већ две-три године, а да ће се Споразумом „употпунити њихов рад“.
Политички аналитичар и колумниста „Печата“ Драгомир Анђелковић за „Спутњик“ пак каже да Фронтекс може бити потпора нашој политици одбране граница само под условом да европске земље одлуче да енергично бране границе ЕУ и спречавају долазак миграната у Европу.
„Док год оне то не раде на класичан начин, било какав Фронтекс пре је маркетиншки потез, него ефикасна организација. И наша полиција и војска могле би да се изборе с тим проблемом када би постојали јасна политичка одлука и став у јавности, и нашој, и европској, да се на класичан начин, као што је то рађено у претходним епохама, штити граница“, тврди Анђелковић.

МРТВА ТАЧКА А да ствари нису јасне ни у Европској унији показао је неформални састанак у Салцбургу, где се велики проблем – мигранти – није померио с мртве тачке. Чак ни предлог са самита из јуна, о повећању припадника граничне полиције Фронтекс са симболичних 1.600 на 10.000 са задатком да чувају границе ЕУ, није „прошао“ на овом сусрету. Уступање суверенитета, што је прошли пут поменула Ангела Меркел, стара је тема премијера Мађарске Виктора Орбана: „Пошто су схватили да нећемо примити мигранте, покушавају да их уз помоћ граничне полиције сами пропусте у наше државе.“
Према његовим речима које је пренео „Асошијетед прес“, европске бирократе „не желе да зауставе имиграцију, већ желе да њоме управљају“. Мађарски премијер цитирао је и изјаву немачке канцеларке Ангеле Меркел, у којој је она поручила да ће државе чланице ЕУ морати да уступе поједина национална права Фронтексу.
Ветар у леђа Орбану дали су још неки чланови ЕУ. Уместо да настави с финансирањем пограничне агенције Европске уније Фронтекс, ЕУ би требало да преусмери новац ка појединачним државама чланицама како би оне могле да ојачају своје границе и заштите се од нелегалне миграције, изјавили су премијери Чешке и Словачке, Андреј Бабиш и Петер Пелегрини. Иначе, Чешка спољну границу ЕУ има само на међународним аеродромима, а Словачка непуних 200 километара с Украјином.
Тешко да ће до радикалнијих решења доћи и после одлучног Макроновог упозорења да нема више „а ла карт“ ЕУ: ко неће Фронтекс, ко неће мигранте, а хоће само новац из фондова – мораће ван Шенгена. Колико се Орбан „уплашио“, говори податак да је одмах отишао у Москву, што је други пут у последња два месеца…

ЦЕНТРИ ЗА МИГРАНТЕ Према извештају немачког „Шпигла“, који се позива на поверљиве изворе, аустријски канцелар Себастијан Курц европским колегама је изнео нови предлог – да ЕУ годишње може да прими само одређени број избеглица. Даље, Беч предлаже неку врсту вредносног теста за дошљаке према којем би заштиту могли да добију само они који прихватају европске вредности, као и предлог о сабирним центрима ван ЕУ. Они се превасходно односе на афрички континент, али би, страхује се, могли да погоде и Балкан.
Аустријска влада преговара са земљама Западног Балкана о успостављању центара за протеривање илегалних миграната, пише бечки дневник „Пресе“. Лист тврди да Беч „већ води преговоре“ с Београдом, Тираном, Скопљем и Приштином о успостављању „кампова за протеривање особа које у Аустрији буду добиле негативан одговор на захтев за добијање азила, а која су дошла преко балканске руте“.
С друге стране, „наводе о Србији као тампон-зони имали смо и током претходних година када је кроз Србију прошло око милион миграната. Наша земља ни тада није постала сабирни центар за мигранте, нити ће то бити у будућности“, рекао је у јеку те дебате током јуна министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
Идеја је, иначе, лансирана ове године, а посебно јој се опирала Албанија која је, као поморска земља, помињана као могућа „сигурна лука“ за бродове с мигрантима.
Идеју да се на њиховим територијама праве сабирни центри у којима би се до коначне одлуке груписали потражиоци азила одбиле су и БиХ, као и земље северне Африке.

ОПРЕЧНИ СТАВОВИ Да су у страху велике очи, показао је управо споразум о Фронтексу, за који се такође говорило да представља трач и гласину, а званичници у Србији већ износе различите ставове и о овом питању.
Тако је директор Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић оценио, пренела је агенција „Бета“, да најаве затварања западних граница за даљи прилив миграната указују да ће Србија дефинитивно постати тампон-зона за мигранте и последња граница за све избеглице који иду из правца Турске ка ЕУ.
С друге стране, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић каже, такође за „Бету“, да је „нама важно да гледамо одакле људи долазе, да ли се ту нешто мења а Турска је у овом тренутку поуздан партнер када је реч о мигрантима. Приче о Србији као тампон-зони слушам већ годинама. За мене не постоји та опасност у овом тренутку, сви показатељи, попут броја улазака, не остављају простор за такве страхове“.
Страх, међутим, подгревају озбиљне аналитичке процене и упозорења да ће ЕУ бити приморана да враћа мигранте којима није одобрен азил у тзв. сигурне земље из којих су ушли у чланице ЕУ. Пошто је Србија проглашена сигурном земљом, у њу ће по уговору о реадмисији бити враћени сви мигранти којима није одобрен азил, а који су у ЕУ ушли из Србије. Речено је већ да Србија неће моћи да те мигранте врати у Македонију, из које су они ушли у Србију, јер је Македонија проглашена несигурном земљом за мигранте.
Притом, довољна је само претпоставка да је у време незаконитог уласка у другу земљу лице поседовало важећу дозволу боравка издату од стране Републике Србије, а треба подсетити да су наши званичници, у време најжешћег избегличког прилива, изричито навели да је Република Србија прва у Европи пописала све мигранте који су дошли у њу. И зато сви који су преко Србије прешли у земље ЕУ могу бити легално враћени у Србију, пошто их је Србија снабдела „prima facie“ доказима постојања услова реадмисије.
Отуд и многе недоумица из споразума о Фронтексу у којем се, у једном делу, каже да ће се овим споразумом „омогућити да Фронтекс у сарадњи са МУП-ом Србије спроводи граничне провере миграната, чиме ће се повећати безбедност спољних граница ЕУ“. Логички следи закључак да Фронтекс не треба да помаже да се зауставе мигранти и да се спречи њихов улазак у Србију…

[/restrict]

3 коментара

 1. unutrašnji dijalog.r.j.

  MIGRANTI: Fronteks na našim granicama:

  Velika je greška Srbije što se o političkoj odluci, o migrantskoj krizi, nije konsultovala sa Srbima sa Kosova, Makedoncima iz Zapadne Makedonije, Madžarskom (da se upoznaju sa problematikom) – da se zauzme zajednički stav o migrantima,

  PRIMER (protiv stalnog naseljavanja migranata) je sledeći: Sećate se možda izjave Igumanije iz manastira (ne navodim) sa Kosova 1987 god, koja kaže (statistički podatak): “Nekada 750 etnički čisto Srpska sela – sada su čisto Albanska-Šiptarska sela”? Kako je moglo do toga da dodje u Titovo doba kada se najlepše živelo, Koji su uzroci? To srpsku vlast u Beogradu uopšte nije zanimalo, a trebalo je na sva zvona javno (i u školama, udžbenicima) da se razjasne UZROCI etničkog čišćenja konkretno za ta sela… radi eliminisanja takve separatističko-fašističke politike?!

  UZROCI ISELJAVANJA (etničkog čišćenja) … sledi nastavak…

 2. unutrašnji dijalog

  TRAJNO NASELJAVANJE MIGRANATA u Srbiji: Migranti (Sirijci, Avganistanci, Pakistanci…) imaju dijametralno različitu kulturu, veru, muslimansku-islamsku ideologiju… za razliku od pravoslavaca. Islamskoj veri pripadaju i Albanci-Šiptari, a tu islamsku veru su prihvatili i Bošnjaci Sandžaka (Raške). Posebno se kod migranata potencira visok natalitet, stroga privrženost islamskoj veri, zabrana muslimanskim ženama da imaju mešovite brakove sa drugom verom, nemuslimanima, džamijanje gde god žive muslimani, Zbog toga islamska vera ima u svetu najveću ekspanziju-širenje na prostorima drugih država (primer evropa koja je mnogo izdžamijana). Naterati muslimane da se integrišu u evropske-hrišćanske standaarde – to je kao da im tražite da promene veru. Naivni hrišćani to skupo plaćaju (kao i Srbi na KiM), pogotovo u budućnosti. Zato desničarske snage evrope nemaju mnogo uspeha da zaustave islamizaciju – zato što su indoktrinisani evropsko-hrišćanskom standardima “otvorenih vrata” (A. Merkel), modernizmom hrišćanskih žena na štetu porodičnih vrednosti, nataliteta, slepo, ili nametnuto prihvatanje tudjince u mešovitim brakovima. Slične probleme u manjem obimu ima i Amerika: Crnci imaju nadprosečan natalitet, svaka treća belkinja, izgleda, ima kontakte sa crncima (vidi se i po filmovima, belci su većinom negativci). Donald Tramp da izbalaansira stanje ne bi mogao jer u crnačkim protestima ima jedna trećina belaca većinom žena).

  ETNIČKO ČIĆĆENJE Srba na Kosovu, višedecenijsko, je najbplji primer šta znači princip “otvorena vrata”, politika bez recipročnih mera (gubljenje teritorije). zato sam u prethodnom komentaru dao primer sa Kosova: “nekada 750 etnički čisto srpska sela – postala su etnički čisto albanska”, na sledeći načim: Srpsko selo, Srbi poštuju Titovu politiku bratstva i jedinstva, normalno. Bez obzira, na obodima srpskog sela pojedini Srbi imaju kontinuirane štete od separatističkih Albanaca, strah od od opšte separatističke klime, i prodaju kuće Albancima velikom većinom ispod cene (ne daju Albanci više). Albanska mnogobrojna porodica nema problema od miroljubivih Srba, i merkaju se srpska imanja, dovode se drugi Albanski kupci, naravno miroljubivi (i prividno) dok se deo sela ne albanizuje. Problemi kreću od albanske dece i omladine, širom Kosova, (naravno ne svih) koji čine sitne zulume nad Srbima i srpskom imovinom, nesigurnost i provokacije nad ženskom populacijom, a Srbi malobrojni sa 1-2-3 dece ne mogu i ne smeju da se brane u odnosu na albanske mnogobrojnije porodice, ujedinjene na verskoj osnovi. Posebno što kao da nema zakona, policijski i sudski organi kao da su na albanskoj strani, nikada se ne otkrivaju i kažnjavaju počinioci, naprotiv nesigurnost Srba kulminira, i Srbi prodaju svoje kuće, imanja, srpsko selo postaje Albansko. Setite se 80-tih god srpskog sela Batuse (i još jednog) koje je htelo kolektivno da se isseli za Srbiju? …

 3. unutrašnji dijalog

  MIGRANTI…
  FRONTEKS na našim granicama. Kontrola granica zbog ilegalnih prelazaka migranata u zemlje EU. A šta je sa legalnim prelascima, zašto Srbija ima “otvorena vrata” za trajno naseljavanje (Srbija sigurna zemlja za migrante?)?

  HUMANI PRINCIP je bio potenciran za prihvat migranata PRIVREMENO, a ne “OTVORENA VRATA” za trajno naseljavanje migranata po instrukcijama Angele Merkel. Ista ta Merkel je priznala da je Nemačka pogrešila 70-tih god kada je prihvatila masovno turske radnike-gastabajtere na PRIVREMENI RAD (da će se vratiti u Turskoj. Naprotiv, oni su doveli svoje familije, rodbinu… i masovno naselili u Nemačku, u kojoj je islam (dijametralno različita vera od hrišćanske) pustio duboko korenje opasno u kriznim situacijama po bezbednost i integritet države, identitet hrišćana. Zato što ne postoji “ramnoteža”, “ramnopravnost” u populacionoj politici, u mešovitim brakovima (jednosmernim, samo albanci žene se i zabavljaju sa srpkinjama, ima po Kosovu i Zapadnoj Makedoniji veoma rasprostranjeno belo roblje sa srpkinjama, makedonkama, srtankinjama, hrišćaankama, a decenijama nema ni jedne albanke da se uda ili zabavlja sa srbinom, (ne računaju se one iz Albanije) – ne dozvoljava islamska vera (zašto se krije statistika)? – Srbija odbacila-zaboravila politiku PARITETA I RECIPROCITETA u medjunacionalnim i medjuetničkim odnosima? PRIMER KiM. …

  PRINCIPI PARITETA I RECIPROCITETA (recipročne mere) u medjunacionalnim, medjuetničkiom i medjudržavnim odnosima (učili smo u školama 60-70-tih god). Srbija (i MKD) apsolutno nije se pridržavala tih principa (univerzalnih) i doživela da se Srpski narod etnički čisti sa Kosova a teritorija albanizuje, islamizira i otme od Srbije. NAPROTIV, višedecenijska beogradska (srpska) politika je išla na ruke albanskom separatizmu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *