Србија, сигурна земља за мигранте

Фронтекс на нашим границама

Страх да ће Србија постати тампон–зона за мигранте подгрева низ недоумица, од споразума о ангажовању Европске агенције за граничну и обалску стражу па до Закона о реадмисији којим смо се сагласили да милиони непожељних у Европи могу да буду враћени у Србију

Упис деце миграната у шидске основне школе, који се примењује од прошле године, ове јесени никако да се заврши јер се из дана у дан повећава број миграната у оба прихватна центра – „Принциповац“ и мотел „Адашевци“. Ово износи „Сремскомитровачки портал“, позивајући се на новосадски „Дневник“, како би указао на страх и забринутост мештана од неконтролисаних ситуација с мигрантима.

ПРЕПОРУКА БРАНКИЦЕ ЈАНКОВИЋ Очајни грађани Шида још се сећају предлога поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић да се мигрантима населе опустела места и села Србије, јер и овај градић на граници с Хрватском већ десетак година масовно напуштају становници и, по незваничним изјавама житеља, од некадашњих 14 хиљада становника сада их нема више од осам до девет хиљада. Њихове страхове нарочито допуњује и чињеница да се и села у шидској општини убрзано празне, па је, примера ради, Ердевик од некадашње четири хиљаде становника спао на свега 1.800 људи. Да ли неко упражњени простор намерава да попуни мигрантима, питају се мештани Шида а преноси митровачки портал.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

3 коментара

 1. unutrašnji dijalog.r.j.

  MIGRANTI: Fronteks na našim granicama:

  Velika je greška Srbije što se o političkoj odluci, o migrantskoj krizi, nije konsultovala sa Srbima sa Kosova, Makedoncima iz Zapadne Makedonije, Madžarskom (da se upoznaju sa problematikom) – da se zauzme zajednički stav o migrantima,

  PRIMER (protiv stalnog naseljavanja migranata) je sledeći: Sećate se možda izjave Igumanije iz manastira (ne navodim) sa Kosova 1987 god, koja kaže (statistički podatak): “Nekada 750 etnički čisto Srpska sela – sada su čisto Albanska-Šiptarska sela”? Kako je moglo do toga da dodje u Titovo doba kada se najlepše živelo, Koji su uzroci? To srpsku vlast u Beogradu uopšte nije zanimalo, a trebalo je na sva zvona javno (i u školama, udžbenicima) da se razjasne UZROCI etničkog čišćenja konkretno za ta sela… radi eliminisanja takve separatističko-fašističke politike?!

  UZROCI ISELJAVANJA (etničkog čišćenja) … sledi nastavak…

 2. unutrašnji dijalog

  TRAJNO NASELJAVANJE MIGRANATA u Srbiji: Migranti (Sirijci, Avganistanci, Pakistanci…) imaju dijametralno različitu kulturu, veru, muslimansku-islamsku ideologiju… za razliku od pravoslavaca. Islamskoj veri pripadaju i Albanci-Šiptari, a tu islamsku veru su prihvatili i Bošnjaci Sandžaka (Raške). Posebno se kod migranata potencira visok natalitet, stroga privrženost islamskoj veri, zabrana muslimanskim ženama da imaju mešovite brakove sa drugom verom, nemuslimanima, džamijanje gde god žive muslimani, Zbog toga islamska vera ima u svetu najveću ekspanziju-širenje na prostorima drugih država (primer evropa koja je mnogo izdžamijana). Naterati muslimane da se integrišu u evropske-hrišćanske standaarde – to je kao da im tražite da promene veru. Naivni hrišćani to skupo plaćaju (kao i Srbi na KiM), pogotovo u budućnosti. Zato desničarske snage evrope nemaju mnogo uspeha da zaustave islamizaciju – zato što su indoktrinisani evropsko-hrišćanskom standardima “otvorenih vrata” (A. Merkel), modernizmom hrišćanskih žena na štetu porodičnih vrednosti, nataliteta, slepo, ili nametnuto prihvatanje tudjince u mešovitim brakovima. Slične probleme u manjem obimu ima i Amerika: Crnci imaju nadprosečan natalitet, svaka treća belkinja, izgleda, ima kontakte sa crncima (vidi se i po filmovima, belci su većinom negativci). Donald Tramp da izbalaansira stanje ne bi mogao jer u crnačkim protestima ima jedna trećina belaca većinom žena).

  ETNIČKO ČIĆĆENJE Srba na Kosovu, višedecenijsko, je najbplji primer šta znači princip “otvorena vrata”, politika bez recipročnih mera (gubljenje teritorije). zato sam u prethodnom komentaru dao primer sa Kosova: “nekada 750 etnički čisto srpska sela – postala su etnički čisto albanska”, na sledeći načim: Srpsko selo, Srbi poštuju Titovu politiku bratstva i jedinstva, normalno. Bez obzira, na obodima srpskog sela pojedini Srbi imaju kontinuirane štete od separatističkih Albanaca, strah od od opšte separatističke klime, i prodaju kuće Albancima velikom većinom ispod cene (ne daju Albanci više). Albanska mnogobrojna porodica nema problema od miroljubivih Srba, i merkaju se srpska imanja, dovode se drugi Albanski kupci, naravno miroljubivi (i prividno) dok se deo sela ne albanizuje. Problemi kreću od albanske dece i omladine, širom Kosova, (naravno ne svih) koji čine sitne zulume nad Srbima i srpskom imovinom, nesigurnost i provokacije nad ženskom populacijom, a Srbi malobrojni sa 1-2-3 dece ne mogu i ne smeju da se brane u odnosu na albanske mnogobrojnije porodice, ujedinjene na verskoj osnovi. Posebno što kao da nema zakona, policijski i sudski organi kao da su na albanskoj strani, nikada se ne otkrivaju i kažnjavaju počinioci, naprotiv nesigurnost Srba kulminira, i Srbi prodaju svoje kuće, imanja, srpsko selo postaje Albansko. Setite se 80-tih god srpskog sela Batuse (i još jednog) koje je htelo kolektivno da se isseli za Srbiju? …

 3. unutrašnji dijalog

  MIGRANTI…
  FRONTEKS na našim granicama. Kontrola granica zbog ilegalnih prelazaka migranata u zemlje EU. A šta je sa legalnim prelascima, zašto Srbija ima “otvorena vrata” za trajno naseljavanje (Srbija sigurna zemlja za migrante?)?

  HUMANI PRINCIP je bio potenciran za prihvat migranata PRIVREMENO, a ne “OTVORENA VRATA” za trajno naseljavanje migranata po instrukcijama Angele Merkel. Ista ta Merkel je priznala da je Nemačka pogrešila 70-tih god kada je prihvatila masovno turske radnike-gastabajtere na PRIVREMENI RAD (da će se vratiti u Turskoj. Naprotiv, oni su doveli svoje familije, rodbinu… i masovno naselili u Nemačku, u kojoj je islam (dijametralno različita vera od hrišćanske) pustio duboko korenje opasno u kriznim situacijama po bezbednost i integritet države, identitet hrišćana. Zato što ne postoji “ramnoteža”, “ramnopravnost” u populacionoj politici, u mešovitim brakovima (jednosmernim, samo albanci žene se i zabavljaju sa srpkinjama, ima po Kosovu i Zapadnoj Makedoniji veoma rasprostranjeno belo roblje sa srpkinjama, makedonkama, srtankinjama, hrišćaankama, a decenijama nema ni jedne albanke da se uda ili zabavlja sa srbinom, (ne računaju se one iz Albanije) – ne dozvoljava islamska vera (zašto se krije statistika)? – Srbija odbacila-zaboravila politiku PARITETA I RECIPROCITETA u medjunacionalnim i medjuetničkim odnosima? PRIMER KiM. …

  PRINCIPI PARITETA I RECIPROCITETA (recipročne mere) u medjunacionalnim, medjuetničkiom i medjudržavnim odnosima (učili smo u školama 60-70-tih god). Srbija (i MKD) apsolutno nije se pridržavala tih principa (univerzalnih) i doživela da se Srpski narod etnički čisti sa Kosova a teritorija albanizuje, islamizira i otme od Srbije. NAPROTIV, višedecenijska beogradska (srpska) politika je išla na ruke albanskom separatizmu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.