Председник у Пекингу: Потписан уговор за РТБ Бор вредан једну и по милијарду долара

Министар Синиша Мали истакао да је данас важан дан за грађане Србије јер је у Кини потписано пет великих уговора

У Пекингу је данас, у присуству председника Србије Александра Вучића, потписан уговор о стратешком партнерству за РТБ Бор, те више других вазних економских споразума.
Уговор о стратешком партнерству између Владе Србије и РТБ Бор и компаније Зиђин потписао је министар енергетике и рударства Александар Антић. Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније Шиђаџуанг Џиј потписао је министар финансија Синиша Мали. Он је, такође потписао и Меморандум о разумевању Републике Србије и Шандонг провинцијске транспортне групације. Министар Мали потписао је и Протокол о реализацији Меморандума о разумевању Републике Србије и компаније Ланџоу Гуантунг.

Поред тога министар Мали потписао је и уговор о набавци опреме, радова и услуга за реализацију капиталног пројекта надзора у саобраћају између Републике Србије и компаније Huawei. „Данас је велики и важан дан за грађане Србије. Пет великих уговора смо потписали у Кини. Уговор о преузимању РТБ Бор, инвестиција од 1,460 милијарду долара. Толико ће доћи у Бор у наредних шест година. Не морам да причам колико ће то променити исток Србије, допринети расту и РТБ и тог дела Србије и наше целокупне економије. После четири неуспела покушаја приватизације од 2006. до 2009, успели смо да нађемо партнера који ће стартешки са владом развијати тај за нас веома важан рудник и предузеће“, рекао је министар финансија Синиша Мали.
Рекао је да је потписан и уговор са компанијом Huawei око увођења видео надзора у нашој земљи.

„То су огромни уговори, резултат вишегодишњег рада. Имали смо срећу да проднађемо партнера за Смедерево, сада и за РТБ Бор, и нове инвестције у Зрењанин“; објаснио је Мали.

Рекао је да је важно да се свака прилика када се сусрећу председник Александар Вучић и шеф кинеске државе Си Ђипинг искористе за разговор о новим могућностима, шанси за инвестиције.

„То за грађане Србије значи вишу стопу раста, већу запосленост, веће плате и пензије“, нагласио је он.

Мали је подсетио да смо друга земља у Европи по расту за првих шест есеци, и да са оваквим инвестцијама и улагањима од стране кинеских партнера имамо право да кажемо да у наредних годину до три можемо и морамо да будмео земља са највишом стопом раста у Европи.Најавио је да ће сутра бити потписан важан уговор везан за изградњу индустријског парка у Борчи.

„То ће бити парк који ће се простирати на преко 300 хектара. Потписујемо споразум са команијом ЦРБЦ, који потпуно мења перспектву Србије. Велки број кинеских компанија доноси одлуку да далази и инвестира у Европу. Овим парком, који ће бити први те врсте у Европи, долазиће у Србију. Имаћете десетине нових комапнија што су хиљаде нових радних места“; објаснио је Мали.

„Полако се, као мозаик, уклапају коцкице које се односе на процес реформи, на раст, развој кроз нове инвестиције и фабрике. Сваки разговор који имамо са кинеском страном за нас значи или нову фабрику, радно место, километар аутопута и зато је стратешко партнерство са Кином веома важно“, нагласио је он.ВУЧИЋ: ЖЕЛИМ ДА ОСИГУРАМ ДОЛАЗАК ПРЕДСЕДНИКА КИНЕ У СРБИЈУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Пекингу да жели да осигура долазак кинеског председника Си Ђинпинга у Србију и да ће то покушати да оствари током сутрашњег састанка са њим.”Сутра ћу да изведем нешто, да осигурам долазак председника Сија у Србију, кад председник Си долази у Србију онда нема проблема за све друго, рекао је Вучић новинарима у Пекингу.Он је рекао да има још једну идеју о којој жели да разговара с кинеским председником а то је да иновативним технологијама Србија “оствари компаративну предност у односу на многе земље у региону и на многе земље у Европи”.

“Тако да ћу да имам чудне молбе за председника Шија, надам се да ми се неће смејати и да ће у најбољој вери разумети оно што ја желим за Србију,” рекао је Вучић и додао да ће новинарима пренети детаље када буде изнео своје идеје кинеском председнику. 

ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА КИНЕСКИХ БАНАКА И КОМПАНИЈА

Председник Србије Александар Вучић почео је данас посету Пекингу разговорима с представницима кинеских компанија и банака.

Он је пре тога присуствовао потписивању оквирног споразума између Владе Србије и кинеске компаније “Шандонг Линглонг” о улагањима у Зрењанин, након чега се састао с представницима кинеске националне банке, Банка Кине (Bank of China).

 

СПОРАЗУМ О УЛАГАЊИМА У ЗРЕЊАНИН

Министар финансија Србије Синиша Мали потписао је у Пекингу оквирни споразум између Владе Србије и кинеске компаније “Шандонг Линглонг” о улагањима у Зрењанин.

Министар Мали је, у присустви председника Србије Александра Вучића, потписао споразум с председником те кинеске компаније Ванг Фенгом.

У априлу наредне године, како је раније најављено, Зрењанин очекује почетак изградње фабрике познатог кинеског произвођача аутомобилских гума “Шандонг Линглонг”, а вредност инвестиције је 994,4 милиона долара (870,4 милиона евра).

Позрављајући се с председником “Шандог Линглонга” Вангом, председник Србије истакао је да је са великком радошћу дочекао овај дан, да је срећан што је споразум потписан, јер он значи пуно за Зрењанин.

Вучић је, уочи посете Кини, током које ће се састати и с председником Кине Си Ђипингом, рекао да ће споразум са “Шандонг Линглонгом” променити готово све у Зрењанину, али и у средњем и јужном Банату, и да је од значаја за целу Србију.

“Имамо три споразума која су везана за Зрењанин. Нова фабрика гума, инвестиција од скоро милијарду долара, са ”Шангдонг Лингдонгом”, његовим кооперантом и с једном фирмом која се бави производњом цинк-оксида, инвестицијом од 85 милиона долара, која ће отворити 280 радних места. То је велика вест за Зрењанин“, рекао је министар Мали по доласку у Пекинг.

Потписивање споразума, којем су присуствовали и остали чланови српске делегације, између осталих потпредседница владе и министарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, пропратили су кинески медији.

олазак “Шандонг Линглонга” у Зрењанин значајан је јер, како је речено, постоји заинтересованост још четири кооперантске кинеске компаније да дођу у Србију.

Кинеска компанија планира да отвори око 1.200 радних места, а према најави председника компаније Ванга, могуће је да ће запослити и више од тога.

РАЗГОВОРИ О СРПСКО-КИНЕСКИМ ПРОЈЕКТИМА

Чланови делегације Србије који се налазе у пратњи председника Александра Вучића у посети Пекингу, разговарали су данас с директором Агенције за развој међународне сарадње Кине Ванг Сијаотаом о текућим и будућим пројектима који повезују две земље.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали, министар енергетике и рударства Александар Антићи државни секретар у Минисатрству привреде Драган Стевановић

пренели су Вангу да је данас потписано више споразума с кинеским партнерима.

Такође је било речи и о инфраструктурним пројектима у Србији које су почеле да раде или тек треба да раде кинеске компаније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *