Правда и хипокризија

Хашки суд на све начине отежава одбрану Ратка Младића како би одржао пресуду, пре свега за геноцид, донету на основу бизарних правила успостављених само у том суду и уведене теорије мозаика као неконвенционалног начина утврђивања чињеница у поступку

Одбрана генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом, рекло би се, добила је тек једну рунду у маратонском процесу који је далеко од краја. Одлука Жан-Клода Антонетија, француског судије у Међународном резидуалном механизму за кривичне трибунале (МРМКТ), правном наследнику Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ), да прихвати захтев одбране генерала Младића и из Жалбеног већа избаци тројицу судија изазвала је еуфорију код присталица и поштовалаца генерала Младића.
Због „утиска да су пристрасни“ изузети су председавајући Теодор Мерон и чланови Кармел Ађијус и Лиу Даћун. Сва тројица су дугогодишње водеће судије Хашког трибунала. Мерон је дуго био председник Трибунала, а сада је председник Механизма, правног наследника тог суда. Ађијус је био потпредседник и председник Трибунала, а судија Лиу Даћун потпредседник.
Овом одлуком судија Антонети практично је усвојио аргументе Младићеве одбране да су судије Мерон, Ађијус и Даћун пристрасне зато што су учествовале у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којима су Младићу подређени официри ВРС осуђени због геноцида и других злочина у Сребреници, у јулу 1995. године. У тим пресудама, према мишљењу одбране, судије Мерон, Ађијус и Даћун су унапред утврдиле и Младићеву кривицу за геноцид у Сребреници, доносећи закључке о генераловој улози и одговорности.
Још током статусне конференције о здрављу генерала Младића у јулу ове године, док је генералов адвокат Драган Иветић описивао тегобе свог брањеника, судија Теодор Мерон имао је подсмешљив израз лица, што су забележиле и ТВ камере.
Елем, уместо поменутих судија у Апелационо веће које ће разматрати Младићеву жалбу постављене су судије Емпарани Мами Ричард Раџонсон, Приска Матимба Нијамбе и Гебердао Густаве Кам. У Апелационом већу биће и судије Сејмор Пантон и Елизабет Ибанда Нахамија.
Бившег команданта Војске РС, генерала Младића Хашки трибунал је у новембру прошле године осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници, прогона Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимања припадника Унпрофора за таоце, у периоду од 1992. до 1995. године. Ослобођен је оптужбе за геноцид у још шест босанских општина.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *