Неки људи у неким срединама

Пред спомеником ратног савезништва САД и трупа генерала Драже Михаиловића ни речју није поменут генерал. Чак ни Срби. Да ли је то на подручју Прањана откривена досад непозната етничка група?

Срби! Нисмо криви! НАТО је злочинац! Браћо и сестре, ми Срби смо жртве! Ко вам другачије каже – лаже! Хиљаде грађана Србије умире од рака. Нико не одговара.

НОВО ВРЕМЕ, НОВИ МОРАЛ Нисам квалификован да изигравам судију у спору између министра културе и власника телевизије, експерта, по сопственом признању, за филм и музику. Једноставно не гледам „Задругу“, предлажем да следите мој пример, и зато не знам ко је у праву: Да ли они што гледају или они што не гледају?
Поновићу део свог текста објављеног у „Печату“ број 107 од 26. марта 2010. године.
Глобалистичко „ново време, нови морал“ биће погубно за многе генерације. Моралних норми садржаних у Јеванђељу није се требало олако одрицати. Оне нису у супротности с технолошким развојем. Наслеђу из области морала којим се експериментисало у једном друштвеном систему или времену, мора се критички прилазити у другом друштвеном систему. У противном, имаћемо ирационални сукоб између важећих норми и појединаца који те норме не разумеју.
Већ смо дошли у ситуацију да се уз поједина имена младих момака, девојака уместо професије наводи учесник/учесница „Великог брата“ или неког другог „истинитог“, то јест „реалног“ телевизијског програма.
Учеснике ратова за ослобођење 1912–1918. године, носиоце Албанске споменице, учеснике Народноослободилачког рата, припаднике Југословенске војске у Отаџбини, борце из последњих ратова, бранитеље Косова и Метохије наследили су учесници „Великог брата“ и сличних емисија.
У прошлим временима браниоци домовине су с правом уживали и одређене привилегије: од бенефицираног стажа до посебних пензија. Све је било регулисано законом, друштвеним и моралним нормама које су подржавале законску регулативу.
Примењујући наслеђене норме, у битно промењеним околностима, кад важе други вредносни судови (рад нема смисла, служење војске је назадно, породица је непотребна, деца су баласт, патриотизам је смешан, провод и материјално су једини циљ…), садашње младе генерације, кад биолошким путем дођу на власт, преузеће од својих предака оно што ће им одговарати. Одговараће им споменице, медаље и титуле, јер оне доносе привилегије.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.