Не када него како

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НА КОРАК ОД ИЗЛАСКА ИЗ ЕУ

Британци су дефинитивно пресудили да Европска унија није пројекат њихове будућности и Лондон сада само занима како најповољније изаћи из ње

У гломазном преговарачком маратону Лондона и Брисела о коначном разлазу већ се показује да се приближавају дани када Уједињено Краљевство одлази из Европске уније. У игри је, уједно, и будућност пројекта о интегрисаној Европи, Европи без сукоба и граница, Европи слободног протока људи, идеја и роба.

ЧЛАН 50 У четвртак, 23. јуна 2016, одржан је референдум на коме је 51,9 одсто Британаца одлучило да Уједињено Краљевство напусти илузију сањача о уједињеном континенту. На том плебисциту острвљани су рекли да не желе да и даље њихова земља буде чланица ЕУ. Њих тридесет милиона изгласало је неповерење Европској унији. Референдум је пресудио и председница владе Терза Меј одмах је телефонирала бриселској централи Уније да ће Британија откачити брод УК од остатка ЕУ 29. марта 2019, тачно у 11 часова.
На референдуму с питањем „бити или не бити у ЕУ“ тридесет милиона људи изгласало је напуштање „најбољег од свих светова“.
Британија би морала да испоштује процедуру одласка уколико жели регуларан и мирољубив разлаз, морала би да узме у обзир клаузулу Лисабонског уговора – његов члан 50 – који обема странама у бракоразводној парници даје рок од две године. У том року стране су дужне да окончају процес раскида.
Лондон је писмено обавестио Брисел да је 29. март 2019. године, истина, оквирно време и да Британија има разумевања за комплексност процеса разлаза – да Лондон остаје флексибилан у вези с тачним датумом изласка из Уније, уколико се о томе сагласе свих 28 чланица Уније.
За сада све чланице Европске уније имају у виду 29. март, а Тереза Меј се потрудила да ово овери и у Парламенту, чиме је поменути датум постао и закон Уједињеног Краљевства.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.