Дворана народа и травњак Беле куће

Београд у евроазијском економском простору

Кина привредно надолази и њеном будућем глобалном вођству треба одговорити на креативан начин, тим пре што Пекинг у однос с Београдом уноси уважавање какво није могуће запазити у Вашингтону, Лондону, Паризу или Берлину

Пре две године аутор ових редова интервјуисао је Кунг Десин. То је млада, образована режисерка и врло лепа дама, посебна и стога што је припадница 77. генерације директних Конфучијевих потомака.
На крају опширног интервјуа у престижном Поли театру, Кунг Десин је открила коју Конфучијеву изреку највише воли: „Ако ујутро схватим шта је доброчинство, праведност и морал, увече могу мирно да умрем. Племенит човек мора да се жртвује на путу својих уверења.“

РАВНОПРАВАН СТАТУС Лако је уочити да Србија у Пекингу, који има око три пута више становника од наше земље, ужива сасвим посебан статус равноправног и уваженог партнера. Та позиција није изграђена јуче и персонално нема везе с Александром Вучићем или било ким другим, премда Вучићев близак однос са Си Ђинпингом не треба занемарити, тим пре што се он са Сијем виђа чешће него многи Срби с кумовима.
Србија је за Кину стратегијски партнер на Балкану и она се према њој понаша најприближније принципима које је изнела Кунг Десин, ако се тако у билатералним односима уопште може резоновати и говорити. Српске државнике у Пекингу примају уз највише почасти у Дворани народа на Тјенанмену и они тамо нису приморани да се новинарима обраћају с травњака, после разговора са заменицима помоћника, што је случај у Вашингтону.
Напросто, на Западу је немогуће чути председника било које земље да пред камерама свом министру спољних послова наложи да испланира посету Београду тек који секунд након што је у Београд усмено позван. То је велики гест уважавања Србије и њеног народа.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.