Српска укида извештај о Сребреници

Председник Републике Српске Милорад Додик затражио је од Народне скупштине РС да поништи Извештај комисије Владе РС о догађајима у Сребреници и око ње у периоду од 10. до 19. јула 1995. године

Извештај чије укидање сада тражи председник Републике Српске Милорад Додик је, како се наводи, усвојен „под притиском“ још 2004. године, а његово укидање је затражено пошто су га сребреничка удружења жртава искористила за састављање списка с именима 22.000 особа чије учешће у злочину у Сребреници „треба преиспитати“. Како је недавно известио „Дојче веле“, председница „Мајки Сребренице“ Мунира Субашић уручила је тај списак немачком истражиоцу Клаусу Зорну. Додик је од Скупштине затражио да обавеже Владу да формира међународну комисију која ће испитати ратна дешавања у Сребреници, укључујући и страдање Срба, а не само Бошњака. Додик је на седници 14. августа затражио и да Скупштина захтева од Владе Српске да формира посебну комисију која ће утврдити страдање Срба од 1991. до 1995. у Сарајеву, будући да, како је навео, Влада Федерације БиХ није извршила налог Дома за људска права о том питању. „То је лажни извештај који је направљен да би се вршила тортура над Србима и променио карактер рата у БиХ“, поручио је Додик у Бањалуци.

Спорни извештај начинила је Комисија за Сребреницу формирана пре 15 година на захтев Дома за људска права, а 2004. усвојила га је Влада РС под вођством премијера Драгана Микеревића. Након усвајања тог извештаја тадашњи председник РС Драган Чавић у јавном обраћању грађанима рекао је да догађаји у Сребреници од 10. до 19. јула представљају црну страницу српске историје. У извештају се, између осталог, наводи да је у Сребреници за тих неколико дана јула „ликвидирано више хиљада Бошњака, на начин који представља тешка кршења међународног хуманитарног права, те да је извршилац, поред осталог, предузео мере прикривања злочина премештањем тела“.

Милорад Додик је рекао да би спорни извештај требало поништити како би престале манипулације, питајући се и какву надлежност над овим простором има немачко правосуђе, те додао да ће одбацити покушај прибављања такве надлежности. „Дојче веле“ је известио да се могућност истраге и процесуирања ратних злочина почињених у БиХ пред немачким судовима темељи у тзв. начелу светског права у оквиру којег за ту врсту злочина немачко правосуђе и правосуђа још неких земаља могу прогонити осумњичене по читавом свету без обзира на то јесу ли она почињена у Немачкој, односно имају ли починитељи или жртве икакве везе с Немачком. „Сматрам да је то иживљавање над људима који су на том списку“, рекао је Додик и позвао све оне који се налазе на попису да се врате из Немачке, јер ће „кренути хајка на те људе“.

Додик је раније најавио да ће окупити све политичке факторе у Српској у намери да Скупштина РС задужи Владу РС да повуче и прогласи ништавним свој извештај о Сребреници јер се „у том документу наводе подаци који нису тачни и нису потврђени ни у Хашком трибуналу, а које федерална јавност сматра релевантним“. „У Хашком трибуналу има неколико пресуда које говоре о 3.500 до 5.000 страдалих, а у извештају пише да их је 8.700“, рекао је Додик.

Професор Факултета политичких наука из Бањалуке Ненад Кецмановић рекао је за „Спутњик“ да је „непосредан повод за формирање комисије (коју предлаже Додик) дала  бошњачка НВО ’Мајке Сребренице’ која је у Берлин и Брисел послала додатни подужи списак Срба наводно одговорних за масовне злочине на овом подручју, које у Хагу нико није помињао. Број криваца непрестано расте са очигледним планом да се у Сарајеву суди читавој ВРС и читавом српском народу као злочиначком. У завршном кораку то би значило проглашење Српске за геноцидну творевину и њено укидање“. „У Додиковом предлогу је наглашено да циљ комисије није да оспорава или умањује бошњачке жртве него да узме у обзир и српске жртве, чији укупан број је, према званичним изворима, био сразмеран муслиманским, као и хрватским. Тек целовита слика о рату у БиХ води ка истини. Узмите, рецимо, етничко чишћење које је готово рутински приписивано Србима у Хагу“, навео је Кецмановић. Последњи попис је, међутим, показао да у односу на предратно стање више Срба недостаје у Федерацији, него не-Срба у Српској, указао је Кецмановић и додао да се никад није сазнало ко је етнички чистио Србе, или се претпоставља да је 90 одсто сарајевских Срба напустило град из чиста мира. „Црне мрље у раду Хашког трибунала и даље зјапе, без обзира на његово затварање, а нове чињенице испливавају“, рекао је он.          

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *