Припрема ли се нов рат?

БЛИСКОИСТОЧНА ПРЕВИРАЊА

Половином августа 2018. бројни медији указали су на документа из којих се види да Израел спрема нов рат против Хезболаха у Либану, односно да се на граници одвијају припреме за борбена дејства

Израел је умножио патроле и додатно појачао копнену војску, док авијација и беспилотне летелице перманентно нарушавају ваздушни простор Либана. Ни Хезболах не стоји скрштених руку. Заузима нове позиције, ствара препреке да спречи могуће нападе на целом фронту, повишена је борбена готовост армије, из Сирије је повучена одлично обучена и борбено проверена јединица специјалне намене Ал Ридвана итд.
Амерички генерал Ричард Кларк већ је најавио да ће помоћи Израелу да „ослободи“ Либан „окупиран“ од Ирана. За САД су припадници Хезболаха „агенти Ирана“. У међувремену је формирана и тзв. „Либанска оружана устаничка армија“, што говори о озбиљним припремама за рат. А бројни експерти за Блиски исток указују да мир између Хезболаха и Израела неће дуго трајати и да ће се све завршити „одлучујућом битком“.
Због свега аналитичари дискутују о томе да ли се припрема рат између Израела и Хезболаха, после неуспеха Тел Авива да уништи „Божију партију“ 2006. године, али се и питају зашто се све догађа управо сада?

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *