Печат недеље

Министар и повереница

Ненад Поповић, министар без портфеља у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој и председник Српске народне партије, саопштио је да се неће извинити припадницима ЛГБТ популације као што му је наложила повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Подсећања ради, министар Поповић је на свом налогу на твитеру, поводом вести „Роко има две маме, Ана двојицу тата: Прва геј сликовница осваја регион, у плану на српском“, реаговао онако како мисли и већина грађана ове земље: „У тренутку када се као држава боримо на све начине да подржимо рађање, из Хрватске нам увозе геј сликовнице. То под хитно треба зауставити! Морамо да станемо на пут онима који желе да нас убеде да је у реду да РОКО ИМА ДВЕ МАМЕ, А АНА ДВОЈИЦУ ТАТА.“

Још почетком маја ЛГБТ организације тужиле су Поповића због овог твита повереници Јанковић, која је тек ових дана, како стоји у саопштењу које преносе медији, „дала препоруку да министар објави писано извињење припадницима ЛГБТ популације у року од 15 дана од дана пријема овог мишљења с препоруком, те да се убудуће суздржи од давања изјава, ширења идеја и ставова којима се омаловажавају припадници ЛГБТ популације и подржавају предрасуде према маргинализованим друштвеним групама“.

Тим поводом Поповић саопштава: „Не прихватам препоруку поверенице да се извиним лицима ЛГБТ популације. Нећу се извинити ЛГБТ особама, јер нисам прекршио ниједан закон, нити сам некога увредио. Главно је питање зашто је повереница спавала четири месеца, и ко је то нагло пробудио да донесе овакву одлуку пред одржавање геј параде у Београду 16. септембра. Наравно да ова препорука није случајно донета у овом тренутку, а посебно ако се узме у обзир да је један од главних захтева организатора овогодишње геј параде – легализација истополних бракова у Србији. Поручујем да ћу остати одлучно при својим уверењима, која са мном дели највећи број грађана Србије, и да ћу се доследно залагати да никада у Србији не дозволимо да ’Роко има две маме, а Ана двојицу тата’.“

„Закон је исти за све, па и за министра Поповића“, одговара повереница Јанковић, чија служба саопштава: „С обзиром на то да тече законом утврђени рок за поступање министра Поповића по препоруци, повереница наводи да неће давати никакав коментар. Након истека рока за поступање по препоруци, даље ћемо поступати у складу са законом утврђеним овлашћењима.“

А Геј лезбејски инфо центар (ГЛИЦ) истим поводом тражи од премијерке Ане Брнабић да натера министра Поповића да им се извини: „Запањени смо бахатошћу министра Поповића који игнорише одлуке државних органа и без пардона крши Закон против дискриминације. Сматрамо да је скандалозно да министар који крши законе ове земље и одбија да поступи по њима седи у Влади Србије. Зато захтевамо од премијерке да изврши притисак на министра Поповића како би у законском року од 15 дана поступио по препоруци Поверенице.“ И додају да ће, у случају да извињење ипак изостане, тражити Поповићеву смену.

Праву запањеност, међутим, морала би да изазове бахатост с којом један државни орган – повереница за заштиту равноправности – и поједине невладине организације настоје да ограниче слободу говора и мисли као једно од најважнијих људских права. Поставља се, с тим у вези, и кључно питање: ако већ припадници ЛГБТ популације, или било које друге групе, имају право да буду то што јесу и мисле како желе, зашто се то право ускраћује онима који се с њима не слажу? Хоће ли нас поновно увођење вербалног деликта и забрана непожељног говора одвести у неку бољу и толерантнију будућност?

Пуч у Демократској странци?

Како пишу „Вечерње новости“ позивајући се на неименоване изворе, на седници Главног одбора Демократске странке њен председник Зоран Лутовац „лако би могао да остане без подршке“.

Део функционера странке, наводи лист, „спрема се да се оштро успротиви политици новог председника Зорана Лутовца… Према нашим информацијама, страсти међу демократама кулминирале су последњих дана, јер се све више функционера противи томе да странка уђе у савез у којем ће бити Двери, а могуће и ДСС. Није искључено да на седници Главног одбора они буду у већини и не изгласају одлуку да странка буде оснивач Савеза за Србију. Наши извори тврде да би чак могло да се догоди да буде затражена и оставка Лутовца“, пишу „Новости“ и додају да су се „сукобу у ДС-у прелили и на вајбер групу у којој су сви водећи функционери и већина чланова ГО странке. Из ове групе најпре је избачен Радослав Милојичић, а наводно је са листе чланова вајбер групе уклоњена и потпредседница Драгана Ракић“.

У недељу би иначе, у поподневним сатима, требало да буде формиран Савез за Србију чији је идејни творац бивши градоначелник Београда Драган Ђилас. У њега би, поред Демократске странке, требало да уђу и Народна странка бившег шефа дипломатије Вука Јеремића, Левица Србије Борка Стефановића, Двери Бошка Обрадовића, Здрава Србија Милана Стаматовића, и још мање странке и покрети као што су Заједно за Србију (Небојша Зеленовић), Покрет за преокрет Јанка Веселиновића и Синдикат Слога Жељка Веселиновића.

Истовремено, Покрет слободних грађана бившег заштитника грађана Саше Јанковића, с неколицином мање познатих организација, како је најављено, оснива „Грађански блок 381“.                      

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *