Муке по Пуповцу

Ограђујући се од Вучићевог поређења Хрватске и Хитлерове Немачке поводом обележавања акције „Олуја“, Милорад Пуповац у ствари штити свој положај у Влади Андреја Пленковића

Хрвати кад не могу да Србији адекватно узврате на изјаве и опаске гледе њиховог усташтва, ударају тамо где могу – по Србима у Хрватској. После говора српског председника Александра Вучића на манифестацији поводом годишњице „Олује“ и његовог поређења Хрватске и Хитлерове Немачке, поред отказивања узвратне посете председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић Србији и најаве дубоког захлађења односа на релацији Загреб–Београд, сав бес и срџба су се сручили на председника Српског народног већа у Хрватској Милорада Пуповца јер се, како кажу, није оградио од Вучићевих изјава.

То што је 5. августа Пуповац био у Бачкој Паланци, а не у Книну, за загребачки „Вечерњи лист“ доказ је да се политика Срба у Хрватској води из Београда, те да „хрвaтским Србимa зaсигурнo нe трeбa лидeр кojи ћe нa њих нaвлaчити нeзaслужeни биjeс вeћинскoг нaрoдa, кojи ћe сe рaдиje бaвити oним Србимa кojи су 90-их oдбили лojaлнoст Хрвaтскoj пa je нaпустили, нeгo њихoвим свaгдaшњим мукaмa у сeлимa дaлмaтинскoг зaлeђa бeз струje и вoдe, штo je трeбaлo бити Пупoвчeв jeдини пoсao. Врућa пoлитичкa jeсeн убрзo ћe пoкaзaти дa тaj и тaкaв Пупoвaц нe трeбa ни Плeнкoвићу, jeр ћe му гa стрaнaчкa дeсницa нaбиjaти нa нoс и приjeтити му измицaњeм тлa пoд нoгaмa. У кoнaчници, тaj и тaкaв Пупoвaц нe трeбa ни Хрвaтскoj, jeр њeгoвo присуствo нa кoмeмoрaциjскoм скупу у Србиjи oдaшиљe пoруку дa oкo кaрaктeрa ’Oлуje’ нe пoстojи кoнсeнзус у нajвишим пoлугaмa хрвaтскe влaсти. Aлeксaндaр Вучић ниje нaшa бригa, aли Пупoвaц, нaжaлoст, jeст и зaтo му вишe ниje мjeстo у влaдajућoj кoaлициjи кoja и бeз њeгa стeњe пoд тeрeтoм брojних oтвoрeних питaњa“.

У хрватском тиску посебно је наглашена, рекло би се болна, чињеница да се у Бачкој Паланци окупило више људи него на прослави „величанствене побједе“ у Книну, за коју је Пуповац изјавио да ни бивши председник Хрватске Фрањо Туђман не би под оваквим околностима отишао у Книн на прославу акције „Олуја“.

Пуповчева изјава није наишла на позитиван одјек код прогнаних Срба, нарочито не део изјаве да су због начина на који је ове године прослављена „Олуја“ осрамоћени сви који су се борили за другачију Хрватску, уз питање који су то хрватски ветерани који су се борили за другачију Хрватску?

Елем, да би ваљда смирио пре свега хрватске духове а донекле истакао и своју политичку независност, Пуповац се ипак оградио од Вучићеве изјаве тврдњом да Хрватска, уз све елементе усташизације који су присутни и уз трагичне последице етничког чишћења Срба, не може бити упоређивана с Хитлеровом Немачком.

„Прејаке речи не придоносе томе да људи увиде што је потребно променити у понашању. Тако да ми очекујемо да се реторика у том погледу и промени“, навео је Пуповац за „Дојче веле“, одговарајући на критике да је преблаго реаговао на Вучићеву изјаву.

Вајкајући се на властиту судбину и да сваки пут мора да реагује на изјаве из Србије, Пуповац каже да не жели у својој земљи да буде талац нечега што није рекао и за шта није одговоран.

„Држање мањинског политичара као таоца или одговорног кривца којег треба првог ухватити и стиснути кад већ не можеш Вучића, то је нешто што је неспојиво с демократијом. То је својствено друштвеном линчу“, навео је Пуповац.

Таква атмосфера указује на изузетно тежак положај српске мањине у Хрватској, а Пуповац каже да од уласка те земље у ЕУ ситуација није напредовала, него у низу елемената назадовала, пре свега због националистичких и популистичких притисака последњих пет година.

Ипак, према актуелном хрватском премијеру Андреју Пленковићу био је много мање критичан (и сам седи у његовој влади) истичући да је поменути тренд ослабљен, али још није стављен под контролу, односно да држава још нема снаге да јасно поручи да је „За дом – спремни“ усташки поздрав као што је то рекао Уставни суд.

Све у свему, Пуповац се нада да суграђани Хрвати разумеју како обележавање „Олује“ без свести о изгнанству преко 200.000 Срба и с прославама као што је била овогодишња у Глини (месту историјског погрома Срба у месној цркви и околини 1941. године), у којој се гледао и слушао срамотни и страшни поздрав „За дом – спремни!“, не може бити никако толерисано.     

Један коментар

  1. Данашња Хрватска је усташка, као што је и увек била. Њима нема лека, све док их Запад подржава, а то чине, јер ЗАПАД МРЗИ СРБЕ! Срам да их буде!

    Србија мора да инсистира на враћање свих Срба, и истеривање свих Хрвата из Србије. ШТА ЋЕ НАМ ИНИ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *