Ко је помислио на слона?

Шта би председник Европског парламента Антонио Тајани и француски председник Емануел Макрон могли да науче од Момчила Бајагића Бајаге?

У чему је разлика између Антонија Тајанија, председника Европског парламента, председника Француске Емануела Макрона и Момчила Бајагића Бајаге, рокера чији је посао да увесељава народ „од Аљаске до Аустралије“? Колико год вам ово питање на први поглед делује апсурдно, паралела ипак постоји. Реч је о вештини несналажења, односно сналажења у лавиринтима модерне комуникације. Јер уколико се неко у њима изгуби, може доћи до озбиљних проблема, попут скандала изазваних „грешком у комуникацији“ који ових дана потресају Италију и Француску. А без обзира на невиђену хајку и количину лажи којом је део „хрватског тиска“ дочекао српског хит мејкера, и упркос бројним претњама љубитеља поздрава ЗДС (За дом спремни) које су уследиле, нико није могао да спречи на хиљаде људи добре воље да се окупе на спектаклу његове музике, али првенствено на празнику позитивне енергије у пулској Арени.

ЛАКОФОВА ТЕОРИЈА Изненада, неко вам каже: не мисли на слона, и десиће се управо супротно – ви ћете истог часа, аутоматски, помислити баш на слона. Није у питању нека шала или експеримент из трећеразредних приручника популарне психологије већ озбиљна студија Џорџа Лакофа, професора неуролингвистике на калифорнијском универзитету Беркли и једног од највећих светских експерата за комуникацију – у свом капиталном делу „Немој да мислиш на слона“ доказао је колику моћ имају свака реч и реченица, па чак и нека смешна и апсурдна, типа немој да мислиш да слона.
Наиме, једно од основних правила ефикасне комуникације је да никада не треба почињати излагање негацијом јер ће се у подсвести оних којима се обраћате десити супротно – ваше негирање ће изазвати контраефекат, тако да ће чак и они који и не сумњају да сте ви можда нешто најгоре на свету помислити да сте баш оно што тврдите да нисте. Испробајте сами и уверите се шта ће се десити ако вам неко каже да не мислите на слона. Пред вама су три приче, као илустрације за Лакофову теорију.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *