Европа (ЕУ) у драматичној потрази за самом собом

Ламентирање бившег немачког шефа дипломатије Јошке Фишера: Куцнуо је час управо захваљујући (парадоксално) хировитости Доналда Трампа да Европљани поврате суверенитет који су изгубили после Другог светског рата када су две силе, САД и Совјетски Савез, избиле у „први ред“ а Европа постала (тек) један квадратић на великој (политичкој) шаховској табли

Искушење за искушењем. Амерички председник Доналд Трамп несустало ставља Европску унију на грдне муке и пред велике (нерешиве) проблеме.
Најновији у низу његових хазардерских политичких потеза – одлука (минули понедељак) о обнављању америчких санкција Ирану које су повучене након „историјског“ нуклеарног споразума с Техереном из 2015. године – доводи (посебно) три кључне земље европске фамилије, потписнице чувеног споразума у који је уложено много времена и дипломатске енергије, Немачку, Француску и Велику Британију, заиста у крајње деликатну ситуацију: у питању су њихова поузданост и државнички интегритет.
Власти у Берлину, Паризу и Лондону су, наиме, бар вербално, одлучно саопштиле да ће, по сваку цену, сачувати нуклеарни споразум с Ираном и после Трампове одлуке (8. маја) да се из њега повуче. Чинило се да је то још један, овога пута демонстративан, покушај осамостаљивања од хировите вашингтонске администрације на трагу оне (чувене и од ње неочекиване) изјаве немачке канцеларке да Европа, напокон, с доласком Трампа на власт и губитком (дотад и деценијама) чврстог америчког ослонца, мора да сопствену судбину узме у своје руке.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.