Руска елита против формирањА Југославије 1877–1917 (4)

Пише Дејан Мировић

Скоро 40 година пре формирања Југославије Ф. М. Достојевски пише речи упозорења у свом утицајном и читаном Пишчевом дневнику. После ослобођења од Турака, Срби не само да ће заборавити Русе, пише Достојевски, већ ће им Енглези створити „нову државу“ која ће бити у складу са њиховим мегаломанским амбицијама на Балкану

Руска интелектуална и политичка елита је деценијама пре формирања Југославије упозоравала Србе на погубност формирања државе са католицима. Руси су били уверени да ће то бити западни, антируски пројекат. У том контексту велики Ф. М. Достојевски (1821–1880), скоро 40 година пре формирања Југославије, пише речи упозорења у свом утицајном и читаном Пишчевом дневнику. После ослобођења од Турака, Срби не само да ће заборавити Русе, пише Достојевски, већ ће им Енглези створити „нову државу“ која ће бити у складу са њиховим мегаломанским амбицијама на Балкану. Она ће бити словенска и антируска, пише Достојевски у Дневнику писца. Клеветање Русије ће бити основ на којем ће почивати та јужнословенска држава (Победоносцев).

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Београдска издавачка кућа „Катена мунди“ недавно је објавила књигу Историја једне утопије: 100 година од стварања Југославије. Двотомни зборник радова најеминентнијих домаћих аутора издавачки је подухват који је јавност већ оценила као веома важан догађај за српску културу и историографију. Издавач напомиње да је ово дело рађено „са дубоким пијететом према милионским жртвама које је наш народ положио у стварању и одбрани југословенске заједнице, уз истовремено уважавање потребе за сагледавањем и преиспитивањем модерне српске политике, за откривањем и апострофирањем константи које је одређују, како у претходних сто година, тако и данас“.  Печат из Зборника, у неколико наставака, објављује део текстова чији су аутори врхунска пера српске науке и друштвене теорије.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.