Печат недеље

Завршено Светско првенство

После узбудљивих месец дана, у недељу је на стадиону „Лужњики“ у Москви завршено 21. Светско првенство у фудбалу. Победила је Француска, а тријумфовали су Русија и њен председник Владимир Путин.
Француска је до првог места и шампионског пехара дошла победом над Хрватском у финалу (4:2). Трећи су Белгијанци, четврти Енглези (2:0 за Белгију у мечу за треће место). У укупном поретку Србија је заузела, ипак, разочаравајућу 23. позицију од укупно 32 национална тима која су учествовала на завршном турниру.
Златну лопту, намењену најбољем играчу првенства, добио је хрватски репрезентативац Лука Модрић (Сребрна лопта отишла је Белгијанцу Едену Азару, Бронзана Французу Антоану Гризману), док је Златна копачка, награда за најбољег стрелца турнира, припала капитену Енглеске Харију Кејну, који је постигао шест голова (али ниједан после осмине финала). Златну рукавицу добио је голман Белгије Тибо Куртоа, а за најбољег младог играча проглашен је Француз Килијан Мбапе, потврђујући да је 1998, уистину, била добра година за француски фудбал – то је, наиме, година у којој је Француска први пут, досад и једини, постала светски шампион у фудбалу, а била је истовремено и година рођења феноменалног Мбапеа.
Млади Мбапе, који још није напунио 20 година (рођендан му је 20. децембра), не израста само у изузетног фудбалера већ и у изузетног човека; све премије које му припадају – 22.500 долара по одиграној утакмици и 350 хиљада за освојену шампионску титулу, укупно више од пола милиона долара – донираће у добротворне сврхе.
Своје (право) лице показали су, а рекло би се да нису ни покушали да га сакрију па утолико ружније, и наше комшије Хрвати за које је навијао добар део овдашње грађанистичке чаршије. Одличне игре Хрвата које су их и довеле до финала – заслужено, све и ако су се налазили у уочљиво лакшој половини жреба, ово због неочекиваног испадања Немачке, досадашњег светског шампиона, већ у групној фази такмичења – падају наиме у сенку начина на који су прославили свој успех. Уз Марка Перковића Томпсона и, поред осталих, његову песму „Гени камени“ у којој се тугује због нестанка усташке Независне Државе Хрватске: „Лоша била ’45, расула нас преко свијета…“
Руски тријумф пак јесте употпуњен неочекиваним успехом њихове репрезентације – упркос скромним прогнозама уочи првенства стигли су чак до четвртфинала, у коме их је Хрватска елиминисала тек после пенала – али главни разлог за понос представља начин на који је протекло првенство. Перфектна организација у свим сегментима, ниједан спомена вредан инцидент, изражена гостољубивост домаћина… Русија је, једноставно, оваквим Мундијалом читавом свету демонстрирала своју величину – најмање мислимо на географију – о чему најбоље сведоче похвале Томаса Баха, председника Међународног олимпијског комитета, и Ђанија Инфантина, председника ФИФА, светске фудбалске организације.
Томас Бах: „Желим искрено да честитам на огромном успеху Светског првенства. Заиста, Русија је још једном показала своју способност да буде домаћин највећих догађаја, захваљујући својим изузетним организационим способностима. Ово је, без сумње, силан успех за читав народ Русије, који се показао као срдачан и пријатељски домаћин.“
Ђани Инфантино: „Већ неколико година тврдим да ће ово бити набољи светски куп икада одржан. Данас то могу да кажем са још више уверења: ово је најбољи Светски куп икада одржан. Велика, велика хвала руском народу и Русији. Велика хвала руској влади, председнику Путину…, свима који су учествовали у томе да ово буде најбољи Светски куп до сада. Светско првенство променило је перцепцију света према Русији.“
Наредни фудбалски шампионат света биће одржан кроз четири године у Катару, али не у јуну и јулу као што је досад био случај већ, први пут, у другачијем термину, крајем новембра и почетком децембра 2022. године.

Нолетов повратак

Новак Ђоковић, најбољи српски тенисер и један од најбољих светских тенисера свих времена, изгледа да је успео да победи самог себе и поново постане победник какав је и био током највећег дела своје каријере.
У недељу је тријумфовао на Вимблдону, убедљивом победом од 3:0 у сетовима над Јужноафриканцем Кевином Андерсоном. Било је то, слободно може тако да се каже, финале после финала, будући да је главну препреку Ђоковић савладао у мечу који је претходио финалу, против првог тенисера света Рафаела Надала. Новак га је победио с 3:2 у сетовима, уз феноменалну игру, али, још важније, великом менталном снагом какву одавно није показао.
Ово је Новаков четврти тријумф на Вимблдону, и укупно 13. гренд слем титула у каријери, којом се вратио међу првих 10 тенисера на АТП листи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *