Папири генерала Стевановића (2) – Зашто нам Лукашенко није испоручио С-300?

Начелник Генералштаба и шеф војне службе безбедности издали су Милошевића у пресудном тренутку. Он је то касније сазнао и сменио их. Да ли би историја Србије била другачија да је Милошевић имао поуздане генерале као што је мислио да их има?

Ако се упитамо одакле трака са снимљеним интервјуом генерала Божидара Стевановића у Управи безбедности, прва помисао је да је неко од новинара доставио траку као сарадник војне службе безбедности. Међутим, уопште не мора тако да буде. Управа има методе, средства и кадрове да сама тајно снима разговоре ако процени да је то потребно и ту јој не требају услуге новинара.

МОНТИРАНИ СНИМАК РАЗГОВОРА? Уосталом, спорна је аутентичност снимка управо због тврдње Стевановића да је у питању монтажа. Зашто би новинари лажирали снимак и шта би био њихов мотив? Наравно да не постоји. Ако је било монтаже, мотив је имао неко други, да ли у Генералштабу који јесте био у сукобу са РВ и ПВО и генералом Стевановићем, или много даље, у централи неке стране службе којој није одговарало да тако одлучан, непоколебљив и неподмитљив генерал буде на кључном месту у ВЈ. Поготово ако су проценили да би он војском спречио насилно рушење Милошевића. Поново кажем, ако је било монтаже, јер не постоје докази да је то стварно учињено, служба увек има могућности да обрађени и монтирани материјал пусти у јавност преко својих сарадника или поузданих новинара.
Ако је монтаже било са циљем да се компромитује генерал Стевановић, онда је новинарка Дада Вујасиновић била незгодан сведок јер она је добро знала шта се налази на аутентичном снимку, без обзира да ли се у Управи безбедности налазила њена трака или је служба тајно снимила и њу и Стевановића, без њиховог знања. Наравно да је фоноснимак на седници Врховног савета одбране који је донео генерал Димитријевић преслушан само пред члановима савета, након чега је враћен у касе Управе безбедности. Новинари би знали да ли постоји разлика само када би преслушали и упоредили оба снимка, али такву прилику свакако нису имали.
* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *
Крај


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.