КАКО ЋЕ МЕКСИКО „ПОСТАВИТИ САД НА СВОЈЕ МЕСТО“?

У атмосфери тотално погоршаних односа са САД, у Мексику су завршени свеопшти избори. Према мишљењу шпанских експерата, криза у односима две државе може довести чак и до оружаног конфликта, а резултат би био тај да би Мексико изгубио огроман део своје територије

Главна парола победника на председничким изборима у Мексику Андреса Мануела Лопеза Обрадора (AMLO – акроним његовог имена и презимена) била је супротна од мишљења експерата: „Трампа и САД ћемо поставити на место које им припада“. Портал Infobae.com у том контексту наводи да Обрадор има начина да „безобразног Трампа“, тј. САД постави на „адекватно место“, при чему треба да уради само две ствари: прво, да престане да спречава илегалне мигранте (углавном из Мексика и држава Јужне Америке) да уђу у САД и прекине сарадњу са Америчком управом за борбу са наркоманијом (ДЕА), чиме би ову државу „залили наркотицима“.
Непријатељство политичких елита прелило се и на становништво. Према истраживањима јавног мњења у обе државе, јасно је да Мексиканци имају бољи став према Американцима него Американци према Мексиканцима. Свега 22 посто Американаца има позитиван став према Мексиканцима (док, на пример, 75 посто има позитиван став према Канађанима). Американци Мексиканце виде као корумпиране, људе који не поштују законе и склони су криминалу. С друге стране, Мексиканци сматрају Американце моћнима, безопасним и егоистичним.
Поред проблема са САД, Мексико има и бројне унутрашње проблеме, о чему сведочи и председничка кампања, једна од најкрвавијих у иначе крвавој политичкој историји земље – 130 кандидата и политичких активиста убијено је од септембра 2017. када је почела кампања до 1. јула 2018, када су завршени избори. И то није све – рат против нарко-картела са стотинама убијених и даље траје, а више од половине становника Мексика, уз све то, живи испод границе сиромаштва. Истовремено, нови шездесетчетворогодишњи председник себе види као јединог човека способног да прочисти политичку класу огрезлу у корупцију и разне скандале, смањи ниво криминала и повећа економски раст, што у атмосфери сукоба са САД захтева огроман рад и политичко умеће.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *