Џамијска рута

Ко је с турском владом договорио преусмјеравање мигрантског таласа у слијепу улицу тамног вилајета?

Због свог географског положаја Босна и Херцеговина није на путу миграцијских кретања особа из источноевропских и азијских земаља према развијеним земљама ЕУ. БиХ није перспективан избор и није никоме интересантна, чак ни домаћем становништву.

ИЗА БУКЕ ПРИВИДНИХ ОПТУЖБИ Актуелна избјегличка криза с Блиског истока, међутим, не датира само од ове године већ неколико година уназад, али су избјеглице углавном користиле руте преко Грчке, Италије и мањим дијелом Шпаније и нису се кретале у овако израженом броју.
Данас је Република Турска прва земља у свијету по броју примљених избјеглица из ратом захваћених подручја, али и економских миграната. Процјењује се да их је око три до четири милиона и она је полазна тачка свих, практично договорених миграција према БиХ.
Све процјене и анализе европских агенција, посебно Фронтекса (Агенција за контролу спољних граница ЕУ), упућивале су на растући проблем миграција, али нико није сматрао да ће избјеглички талас кренути пут Босне и Херцеговине јер би се тим уласком мигранти удаљили од наводног циља који представљају богате земље Европске уније.
У свијести већине западњака историја Босне и Херцеговине и етно-религијских односа у њој, у најбољем случају, представља само гомилу неодређених појмова, бескорисних сазнања и пропагандистички креираних флоскула и парола, обликованих у рату за потребе обавјештајног, војног и економског похода развијених западних земаља на Балкан, од америчке, британске, њемачке и француске штампе и њихових електронских медија. У западној јавности тај поход је правдан потребом наставка обрачуна са „Црвеном империјом СССР“, Русијом и комунизмом инспирисаном диктатуром у Србији, нарочито.
Савремене идеолошке представе о „руској пријетњи“, и наводно активној улози српског народа у њој, постале су, за западне владе и медије, згодан начин да се идентификују различите политике и групе као деструктивне, а да се, истовремено, екстремистички режим у Сарајеву амнестира унапред од фундаментализма и подршке терористичким групама.
Тако је занемарена и специјална операција пребацивања војника Ал Нусре, Ал Каиде и Исламске државе из Турске према границама Европске уније, која је изведена уз буку привидних оптужби и прозивки због наводне неспремности за тзв. мигрантски талас.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.