ЗОНА СУМРАКА / Natën e mirë, лаку ноћ

Организатори културне манифестације „Mirëdita, Dobar dan!“ кажу да би да руше границе, и демистификују Косово. Косово се, по њима, демистификује тако што се као косовски уметници Београђанима представљају само Албанци. Косовска култура испада искључиво албанска. А границе у главама постоје само код оних који не желе границу на Јарињу

У време када се у Београду отвара фестивал који би грађанима Србије требало да приближи „културну сцену Косова“, мимо ове организоване манифестације имамо и, мање или више, спонтану демонстрацију примењене уметности косовских Албанаца у Покрајини. Док наши домаћи просветитељи превазилазе небројене препреке да би Београђанима показали да треба бити толерантан и да с комшијама живимо у миру, на Косову се организују перформанси типа серијско каменовање амбуланте у Сувом Долу или напад на прогнане Србије којима је пало на памет да Албанце провоцирају покушајем обиласка својих разрушених домова и обележавања крсне славе у цркви Свете Тројице (потпуно културно деконтаминираној јуна 1999, после доласка Кфора) у Петричу код Клине. У перформансу је учествовало педесетак косовских уметника опремљених разноликим реквизитима од боја и каменица за гађање Срба, до трактора и камиона за блокаду пута.

[restrict]

Добро, можда постоје и други видови уметности која се примењује на „културној сцени Косова“ и њих вероватно није лоше приближити београдској публици у духу мира, толеранције, суживота, заједништва и свега осталог за шта се принципијелно боре наши просветитељи. Како они виде ту културну сцену, или макар како желе да је представе Београђанима? У програму овог фестивала од 2014. године, од када се одржава, никада није наступио ниједан српски уметник са Косова, што би било логично, зар не? Да ли је могуће да на Косову нема више ниједног јединог српског уметника? Ако их нема, зар се организатори нису запитали где су сви они нестали? Ако их има, зашто их нису позвали? Ако су сматрали да српске уметнике с Косова не треба позивати и представљати их београдској публици, зашто онда лепо свој фестивал нису дефинисали као догађај који треба да приближи „културну сцену косовских Албанаца“? То би било логичније и више у складу са Уставом Србије. Нећемо бити малициозни па рећи да се овде ради о томе да организатори фестивала Косово виде као искључиво албански ентитет, да не кажемо државу.

Занимљив је још један детаљ у светоназору наших просветитеља. Кажу да су они за „рушење граница“. Либерални активисти широм света, не само у Србији, сматрају границе једним од највећих зала модерне цивилизације и залажу се, између осталог, да оне не постоје за милионе миграната који из разних делова света хрле ка Европи. И овај фестивал је против граница. „Границе које су људима наметнуте, које су у главама, које су узроци сукоба и које нестају простом одлуком да будеш човек. За то нам није потребан пасош. Овде смо да бришемо те границе и отварамо могућност младим људима да живе бољим и срећнијим животом. То је наш посао“, навела је у тексту за „Пешчаник“ координаторка фестивала Софија Тодоровић. Па ми се потпуно слажемо! Макар када је Косово у питању. Заиста, никакве границе између централне Србије и АП Косово не треба да постоје и срам било све ове што нам их намећу! Очекујемо од Софије да следећи пут, ако опет буде неких протеста на Јарињу, Мердару и другим наметнутим граничним прелазима буде у првом реду протеста заједно са свим својим саборцима. И то не само зато што се интимно залаже за то, него и зато што јој је то посао, како сама каже, за који је неко (претпостављамо) поштено плаћа.

„Шта ће нама овај фестивал? Мислим да је довољно погледати атмосферу у Београду ових дана, и атмосферу на Косову која је последица извештавања о дешавањима у Београду, па да нам свима буде јасно да је један овакав догађај годишње мало“, додаје Софија. Не знамо која је то атмосфера ових дана у Београду, али на почетку текста смо овлаш описали ону на Косову. Можда Софија мисли на перформанс уметника Ариона Асланија који је недавно обавио велику нужду на Калемегдану, испред Павиљона „Цвијета Зузорић“. Пошто овај поступак делује као да је инспирисан обичајима практикованим на „културној сцени Косова“, где овакви перформанси у српским црквама, на гробљима и сличним местима нису реткост, питамо се да ли је то ефекат који се жели постићи чешћим организовањем „косовских фестивала“. И да, не заборавимо да је све лоше што се дешава на Косову само „последица“ онога што се ради у Београду. Природна и оправдана реакција.

Тврдећи да „воли Србију“, Софија промућурно закључује да се „патриотизам доказује људскошћу, а не надвикивањем у унижавању једног народа“. У праву је. Само се питамо не представља ли концепт њеног фестивала унижавање једног народа, и то свог? Не унижавају ли народ од првих покушаја организовања оваквих манифестација? Није ли унижавање изложба из 2004 (коју је требало да отвори Борка Павићевић у чијем се Центру за културну деконтаминацију и одржава Софијин фестивал) на којој је један од експоната била фотографија у природној величини Адема Јашарија, ноторног албанског терористе и србомрсца? Или игнорисање српских, а форсирање албанских жртава? Или уметничка слика с овогодишњег фестивала на којој на албанском пише „своју крв нећемо опростити“? То је боља будућност коју нам желе.            

[/restrict]

3 коментара

  1. Приложено од стране Ј. Пантелић, члана породице претплатника: Изванредан коментар – као да живимо у стварности где је разум већ рекао рекао “лаку ноћ!” Међутим, мрак је најцрњи пред зору: ја лично дубоко верујем да је ово ниско и бедно измећарство пете колоне пред провалијом и да ће издају свога народа, предака, историје, вере и најважније – мирне и просперитетне будућности све наше деце они морати убрзо да плате. Границе им сметају? Нека иду тамо где су им господари – када би их ови хтели, јер и они их се гаде: “А dime a dozen!” Геополитика има свој ток и брзину, а како изледа замајац се убрзава… Србин није будала ма колико то Мередитиним покровитељима то изгледало. А онда иде једно ново јутро…

  2. Izdajice svih boja i namena se kao po pravilu skupljaju u nasem glavnom gradu gde svojim aktivnostima prljaju Srbiju i sve sto je srpsko.Jos iz vremena cope tuse naselilo i kuso i repato i uzivalo sve privilegije glavnog i velikog grada pa je samim tim navodno steklo pravo da nama ostalim Srbima igraju po jetri ne videci svoju jad i bedu izdajstva sopstvene domovine. Hrvati slovenci makedonci crnogorci siptari muslimani svi sa srcima punim mrznje i dalje zive u nasem Beogradu i pljuju po nama sa svih pozicija .Dali ce doci dan konacnog oslobodjenja.Braco SRBI pozdravljam vas samo jednim mogucim pozdravom vidimo se u slobodnoj S R B I JI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *