ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ / Људи, послови и дани

Владика Иринеј: Вартоломеј је први по части, а не први без једнаких

Владика бачки Иринеј рекао је да дубоко верује да васељенски патријарх неће једнострано донети одлуку о аутокефалности канонски непризнатих цркава у Македонији и Украјини, јер би се томе противио читав православни свет. Он је у интервјуу за дневни лист „Политика“ рекао да је цариградски патријарх први по части, што значи први међу једнакима, а не први без једнаких.

„Дакле, и да, не дај Боже, постоји склоност Свесветог патријарха Вартоломеја ка некаквом једностраном и самовласном пресуђивању у случају скопског и украјинског раскола, она би била израз велике заблуде, велика духовна грешка и, са становишта устројства православне цркве и канонског права, потпуно ништавна“, истакао је владика напомињући да говори крајње хипотетички, јер дубоко верује да до тога неће доћи.

„Када би и дошло, под политичким или другачијим притисцима и подстицајима, она би изазвала одлучно неслагање и противљење, не само у словенском православном свету него и широм православља“, рекао је владика Иринеј.

Патријарх Вартоломеј је, подсетимо, позвао сестринске цркве да прихвате цркву у Скопљу у православно јединство, те да је „апостолска дужност цркве да тражи начине спасења наше браће у Скопљу и Украјини“.     

 

Либерија повукла признање Косова

Министар иностраних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдлеј предао је министру Ивици Дачићу ноту о повлачењу признања косовске независности.

„Данас се води дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Имајући то у виду, било је само прикладно да Либерија заузме став који омогућава одговарајуће решење за грађане Србије и покрајине Косово, што се чини путем актуелних преговора. У складу са тим Либерија поништава своје признање Косова. Ова одлука остаје на снази све до окончања разговора и преговора под покровитељством ЕУ“, наводи се у ноти.      

Људска права? Шта то беше?

Сједињене Америчке Државе објавиле су вест о свом повлачењу из Савета за људска права УН, након учесталих критика од стране представника актуелне америчке администрације које су се односиле на „пристрасности“ према Израелу и на чињеницу да су чланови Венецуела, Кина и Куба. Међутим, кључна за доношење ове одлуке очигледно је била изјава комесара УН за људска права којом је осудио администрацију америчког председника Доналда Трампа због раздвајања деце од родитеља илегалних имиграната на граници с Мексиком.

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли рекла је да та организација „није вредна свог имена“, те да „предузимамо овај корак јер нам наша посвећеност не дозвољава да останемо део лицемерне организације која исмева људска права“. Повлачење САД из Савета за људска права УН председник овог тела Словенац Војислав Шуц је оценио као разочаравајућа, али не и изненађујућу, те да њоме САД угрожавају своју позицију „присталице демократије у свету“, док је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла да она представља снажан ударац за репутацију Вашингтона као заштитника људских права и показује потцењивање саме организације и других структура унутар Уједињених нација.

Исцртавање „Велике Албаније“

У сенци Тачијеве најаве да би у преговоре на релацији Београд–Приштина било упутно да се укључи и НАТО, иако је, по њему, успех известан, а очекивања косовске стране све реалнија, прошла је изјава заменика председника владајуће партије тзв. Косова Реџепа Хотија да евентуална подела Косова не би била могућа без припајања Косову дела Санџака који припада Србији, али и дела Санџака који се налази у Црној Гори. Сваки коментар европских званичника је изостао.

Иза свега, није тешко закључити, посебно у контексту догађаја у Македонији, стоји „Велика Албанија“ – претећа стварност у Скопљу, Приштини и Улцињу, а путеви јој се утиру и даље на исток ка древном цариградском друму. У ту идеју сасвим се уклапају најаве о изградњи два ауто-пута, Драч–Тирана–Приштина–Ниш, који би требало да буде интегративна „кичма“ „Велике Албаније“, те ауто-пута којим Тирана планира да повеже унутрашњост земље са Улцињом у Црној Гори. У међувремену албански информативни портали, у сусрет новом дијалогу Београда и Приштине, препознајући „значај“ протеста у Београду, позивају Албанце из Прешева, Бујановца и Медвеђе да се придруже. На порталу „Прешева јоне“ стоји :„Ако Срби протестују у Београду и нису задовољни њиховом владом, ћутање Прешевара је неразумљиво или је Прешево задовољно политиком српске владе у ’Долини’ иако се у извештајима међународних организација критикује за дискриминацију етничких Албанаца. У Курану пише: ако један народ не промени своје стање, ни Бог не може да му помогне.“    

Упућени на безбедност

Презентујући резултате истраживања на тему обавезног служења војног рока у Србији, Истраживачки центар за одбрану и безбедност најавио је излазак првог броја штампаног издања магазина Одбрана и безбедност у којем ће се, поред промоције научних радова из ових области, наћи и теме намењене широј, махом млађој популацији, а које би утицале на подизање безбедносне  културе. У магазину ће бити представљене и институције значајне за сфере одбране и безбедности, као што су Висока школа националне одбране, Војна академија, Српско-руски хумaнитарни центар у Нишу, а међу колумнистима наћи ће се генерали и високи официри Војске Србије.

Истраживачки центар за одбрану и безбедност, основан на иницијативу официра и кадета Војске Републике Србије с једне стране и професора и студената Универзитета у Београду с друге стране, покренут је ради остваривања циљева и дизајнирања пројеката у области одбране, безбедности, едукације, организовања хуманитарних акција као и организовања посета државним институцијама значајним за безбедност и одбрану Републике Србије.     

Столтенбергово признање

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је јединство трансатлантског савеза угрожено због неслагања између САД и Европе о питањима попут трговине, климатских промена и иранског нуклеарног споразума, те да су ова неслагања стварна и неће нестати преко ноћи.

Столтенберг је изјавио да ништа није „уклесано у камену“, да ће се трансатлантски споразум увек успешно развијати, али то не значи да је раскид неизбежан.

Према његовим речима све чланице НАТО-а треба да раде како би се избегао раскол у јединству савеза.

„Гардијан“ наводи да од 29 земаља пакта само осам, укључујући Велику Британију и Сједињене Америчке Државе, троше више од два одсто свог БДП-а на одбрану. На самиту НАТО-а 2014. године одлучено је да ће убудуће све чланице Алијансе довести своје одбрамбене расходе до два одсто БДП-а. Амерички председник Доналд Трамп је више пута тражио од партнера НАТО-а да се придржавају ових споразума.        

Пентагон зна истину о ОУ

На првом међународном симпозијуму „Последице бомбардовања СР Југославије осиромашеним уранијумом 1999“ бивши италијански војни пилот Доменико Леђеро пустио је присутнима видео-снимак из Пентагона на коме се указује на штетност осиромашеног уранијума по здравље људи.

„Имамо доказе о  штетном деловању осиромашеног уранијума и то још пре него што су код вас била бомбардовања“, рекао је Леђеро, истичући да је овај доказ његов прилог борби за утврђивање истине о последицама НАТО бомбардовања и да га ставља на располагање нашим службама.

Италијански војници који су учествовали у НАТО операцијама, напоменуо је, добили су велика обештећења, а чланови породица војника који су умрли од последица разних канцера захтевају да се направи званични списак свих војника који су страдали од последица зрачења ОУ.

Адвокат из Ниша Срђан Алексић рекао је да је најзначајнија пресуда италијанског суда, јер показује да је једна земља чланица НАТО-а доказала узрочно-последичну везу између бомбардовања осиромашеним уранијумом, боравка њихових војника и грађана на Косову и Метохији и обољења која су настала после више година.   

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *