Моћ ШОС-а и немоћ Г7

Као механизам империјалне моћи Кине и безбедносни и економски штит за Русију, ШОС доприноси јачању њиховог утицаја и резултираће формирањем мултиполарног света већ средином следеће деценије

Док „Група 7“ индустријски развијених земаља – окупљених око САД и НАТО – проживљава дубоку кризу, односи Русије и Кине и њихових лидера Владимира Путина и Си Ђинпинга, као и унутар Шангајске организације за сарадњу, иду узлазном путањом. Несугласице америчког председника Доналда Трампа са својим (дојучерашњим) вазалима, више се не могу сакрити, па је његов превремени одлазак са самита Г7 у Канади, вероватно логички завршетак једног суштински неуспешног скупа, на којем су једва усагласили и дневни ред. Па, чак, можда и најава раскола у западном делу међународне заједнице. Америчко увођење најближим партнерима увозних тарифа на челик и алуминијум, изазвало је револт међу западним државама, али на њихове протесте Трамп има одговор – Америка мора да заштити своје тржиште и радна места. Са друге стране, односи Москве и Пекинга, уз повремена успоравања, развијају се у целини динамично и хармонично.
И моћна организација ШОС, на челу са Кином и Русијом, све више добија на значају, примајући не само нове пуноправне чланице попут Индије и Пакистана, већ у њену орбиту улазе и важне регионалне силе какве су Турска и Иран. На тај начин, јасно се исцртава нови евроазијски блок, који неки чак виде и као глобалног конкурента НАТО-у. И није искључено да би у будућности такав сценарио могао да се обистини. Жеља за тешњом сарадњом са ШОС окупља све више заинтересованих земаља. Сада има осам пуноправних чланица (Кина, Русија, Казахстан, Узбекистан, Таџикистан, Киргизија, Индија и Пакистан), четири посматрача (Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија), док шест држава има статус партнера у дијалогу (Јерменија, Камбоџа, Непал, Шри Ланка и Турска). Међутим, ШОС није војни савез и због тога је занимљив и војно неутралним државама, попут Србије.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.