Компанија која брине о људима

Компанија НИС је представила Извештај о одрживом развоју за 2017. и још једном потврдила своју лидерску позицију

У пријатном амбијенту Музеја модерне уметности „Мацура“ у Старим Бановцима, компанија НИС је представила Извештај о одрживом развоју за 2017. годину, осми по реду од почетка извештавања 2010. године. Компанија је и на овај начин показала да су пословни резултати веома важни, али да су брига о људима и животној средини од једнаког значаја, те да ће НИС остати доследан таквом приступу и у будућности. Представљању Извештаја о одрживом развоју присуствовали су Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије, пословни сарадници компаније, представници стручне јавности и медија, као и представници синдиката и топ менаџмента НИС-а.
Том приликом одржана је панел дискусија „Одрживост иновација“ на којој су, поред Кирила Тјурдењева, генералног директора НИС-а, учествовали и Мирослав Лутовац, директор сектора индустрије Привредне коморе Србије, Оливера Андријашевић из ревизорске куће „Ernst&Young“ и Филип Илић, стипендиста НИС-а који је након завршетка школовања запослен у компанији.

УЛАГАЊЕ У ЉУДЕ Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС, рекао је да су принципи одрживог развоја већ уткани у сваки процес у компанији.
„Више од свега другог, основа одрживог развоја је брига о људима, на сваки могући начин. Од гледања на једнакост полова као на могућност, до стварања услова за достојанствени живот и рад. Најважнија је, свакако, брига о здрављу и животу сваког нашег запосленог. Један од најзначајнијих стубова одрживог развоја за НИС је улагање у људе. Од 2009. године НИС је у друштвено одговорне пројекте уложио више од три милијарде динара, а само у пројекте у области образовања и науке више од 600 милиона динара. За НИС улагање у младе и знање представља инвестицију која се увек исплати јер је реч о талентованим и младим људима, који су мотивисани и усмерени на промену, развој и иновације који доприносе модернизацији што је кључ за очување конкурентности и одрживости компаније“, рекао је Тјурдењев.
Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије, говорио је о значају пословања у складу са принципима одрживог развоја.
„Значај тога често изгубимо из фокуса, а ова планета је наше једино станиште и једина будућност наше деце. Управо зато сам поносан што НИС, као можда баш наша најбогатија компанија, представља лидера у тој области и намеће управо циљеве који су есенцијално важни и од њих зависи будућност свих нас, па и будућност компаније. Из тог разлога Влада Србије посебну пажњу посвећује циљевима Уједињених нација везано за одрживи развој и то дубоко препознаје као економску, социјалну и еколошку димензију којој треба удахнути живот на разним пољима – од одрживе енергије до улагања у људске ресурсе“, навео је Антић.
Мирослав Лутовац, директор сектора индустрије Привредне коморе Србије, изјавио је да је од посебног значаја то што НИС, као једна од највећих компанија у Србији, послује у складу са принципима одрживог развоја.
„НИС је по својим, пре свега пословним, али и овим другим, у последње време важнијим резултатима, постао пример на који се треба угледати. Они су то постигли стратешким опредељењем и у суштини, иза термина одрживи развој – ја видим жељу да буду присутни и да дуго трају. НИС је, с обзиром на свој потенцијал, компанија која за собом повлачи масу других фирми које послују на територији наше земље“, каже Лутовац.

ИЗАЗОВИ У ПОСЛОВАЊУ Оливера Андријашевић из ревизорске куће „Ernst&Young“ говорила је о домаћој и међународној пракси извештавања о одрживом развоју и истакла значај верификације података које компаније износе у извештајима: „Ми смо као компанија веома поносни што смо партнери НИС на том пољу, ево већ трећу годину, од 2015. НИС као такав не може да изгуби позицију пионира у извештавању о одрживом развоју. Када се каже први сте у нечему, а поготово ако је у питању неки процес, не можете се такмичити са неким ко је први започео тај процес, тако да ће НИС заувек историјски у Србији бити и остати прва компанија која је препознала значај извештавања.“
Филип Илић је истакао значај улагања у младе, као и чињеницу да је још током студија потписао уговор о раду са НИС-ом што му је омогућило да се у потпуности посвети стручном усавршавању.
„За мене је улагање у младе заправо одрживи развој. Потписао сам уговор о раду са НИС-ом још док сам био на студијама и то ми је омогућило да се посветим учењу, усавршавању, нисам морао да бринем о егзистенцијалним проблемима. Сада, када сам део компаније, посебно ми је важно што обуке и стручно усавршавање не престају, већ имамо прилику да пролазимо бројне тренинге, посећујемо научне конференције, решавамо задатке који су од стратешког интереса за компанију. На тим обукама сам се уверио да се ниво знања који ми носимо са собом може у потпуности носити са знањем колега из других компанија из иностранства које су лидери у појединим областима“, казао је Илић.
Извештај компаније НИС о одрживом развоју за 2017. годину, који је у складу са стандардима водеће организације у свету у области одрживог пословања Global Reporting Initiative (GRI), верификовала је независна ревизорска кућа „Ernst&Young“. Извештај се фокусира на изазове у пословању НИС-а током 2017. године, као и на кључна питања везана за пословне активности и друштвено одговорне пројекте компаније.

УНАПРЕЂЕНИ ФИНАНСИЈСКИ РЕЗУЛТАТИ Између осталог, у Извештају се наводи да је НИС у 2017. години значајно унапредио финансијске резултате па је тако остварена нето добит од 27 милијарди динара, односно 80 одсто више него у 2016. години. Такође, НИС је у развој компаније уложио 26,5 милијарди динара и тако остао један од водећих домаћих инвеститора. У складу са Стратегијом развоја до 2025. године приоритет НИС-а и у наредном периоду биће увођење модерне опреме и иновативних технологија које ће омогућити компанији да задржи позицију лидера на регионалном енергетском тржишту.
Поред тога, НИС је у 2017. години наставио да реализује бројне пројекте из области заштите животне средине и у те сврхе уложио 479 милиона динара. Такође, под слоганом „Будућност на делу“ НИС спроводи друштвено одговорне пројекте у које је током 2017. године инвестирано више од 370 милиона динара. Приоритет компаније у тој области је да допринесе социјалном и економском развоју шире друштвене заједнице, са нарочитом пажњом на унапређење образовања, како би се створили што бољи услови за будући развој младих у Србији. Такође, НИС је велику пажњу посветио и професионалном развоју запослених па је у њихове обуке само у 2017. години уложено 196 милиона динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *