Истина о 1999. години

Шта се све догађало током 78 дана одбране од агресије НАТО-а

Пише Звонимир Пешић

Свечана седница Клуба генерала и адмирала Србије одржана у знак сећања на формирање тог удружења 2005. посвећена је сумирању резултата, постављању нових праваца деловања и додели признања.

РАПОРТ ГЕНЕРАЛА Својеврсни рапорт о томе шта је Клуб урадио током 2018. поднео је председник Скупштине Клуба генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, који је присутне подсетио да је тежишни задатак Клуба израда Студије „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“. У изради студије, како је истакао, учествује осам генерал-пуковника, десет генерал-потпуковника, десет генерал-мајора, један контраадмирал, два пуковника и један капетан бојног брода, од којих су три била команданти стратегијских групација, пет помоћника министра одбране и начелника Генералштаба ВЈ, десет начелника сектора и управа у Савезном министарству одбране и Генералштабу ВЈ, један командант корпуса, један заменик начелника Школе националне одбране, два помоћника команданата стратегијских групација, један председник Врховног војног суда, један заменик начелника клинике ВМА, три команданта бригаде и 27 генералштабних официра.
„Међу наведеним је и 10 доктора наука, а четири имају академско звање магистра. Оваквим саставом кроз јединство теорије и праксе желимо да прикажемо истину о догађајима из не тако давне прошлости због света, због нас, али највише да оставимо капитално дело нашим потомцима. У обавези смо да студију завршимо и представимо је на предстојећем Сајму књига у Београду“, рекао је Миладиновић.

И ДАНАС У СТРОЈУ Медаља српских генерала, највише признање Клуба генерала и адмирала Србије, додељена је министру одбране Александру Вулину, за посебан допринос развоју система одбране и резултатима оствареним у враћању ранијих, у пракси осведочених решења, која су одлукама ранијих министара била укинута.
Обраћајући се присутнима министар одбране Александар Вулин је истакао да признање вреди онолико колико вреди онај који га додељује, а у овом случају долази од људи који су створили, који су чинили и бранили, а који су и данас у строју одбране земље, јер су томе посветили цео живот.
„Признање долази од људи који су од наше војске у најтежим временима направили име за углед. Са искреним поносом и задовољством сваки пут се сретнем са вама, јер сваки пут одем богатији за знање и искуство, за оно што је неопходно и овој генерацији и овој војсци“, навео је министар одбране.
На Свечаној седници Скупштине Повеља почасног члана Клуба уручена је Живадину Јовановићу, бившем министру спољних послова СРЈ и председнику Београдског форума за свет равноправних, док ће то признање проф. др Момиру Булатовићу, бившем председнику Савезне владе СРЈ, бити накнадно уручено. Свечаној седници Клуба поред министра одбране Александра Вулина присуствовали су и изасланик начелника Генералштаба ВС бригадни генерал Дејан Јанковић, представници организација и удружења са којима Клуб сарађује, међу којима су били већ споменути председник Београдског форума за свет равноправних Живадин Јовановић, председник Друштва српских домаћина проф. др Миладин Шеварлић и други.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *