Драган Лакићевић – Све мислим маштарија је

Док се тек слутило „отцепљење“ Црне Горе, писао је студентима књижевности у Црној Гори: Шта ћете бити – знати и учити, ако ваша домаћа књижевност не буду Доситеј, Вук, Змај, Андрић, Црњански, Исидора, Меша, Дучић, Шантић, Ракић, Нушић?

Драган Лакићевић, књижевник, дугогодишњи уредник и главни уредник Српске књижевне задруге, добитник је књижевне награде „Бранко Ћопић“ за високе домете књижевности коју додељује Задужбина Бранка Ћопића, при Српској академији наука и уметности. У беседи о добитнику академик Матија Бећковић између осталог је рекао: „Нећемо се огрешити о истину ако кажемо да је у жирију који је ову одлуку донео био и онај по коме се награда зове. Он је у Драгану Лакићевићу добио једног од својих највернијих синова који је међу топчидерским платанима нашао своју Башту сљезове боје.“
Ваши утисци након доделе награде у САНУ?
Сама зграда Српске академије наука и уметности је храм, подигнут када су народ и држава полагали на науку и уметност. Како су полагали, такву су кућу градили. И улазак у ту кућу узбуђује, као да ћете у њој срести Ћопића и Андрића, Панчића и Цвијића, и оне старије… Потом, жири у оном саставу, па публика препуна господе – писаца, професора, пријатеља… Бирају се речи – о Бранку Ћопићу, о књижевности и језику… Књижевност је, макар ту, макар тога дана, важна, па и она наша коју су управо похвалили и наградили.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *