Asimetrične informacije

Zbog čega su u ovom trenutku srpskim liderima i srpskoj javnosti neophodne pre svega ozbiljne komparativne ekonomske, strateške i bezbednosne analize, umesto, često prisutnih, agitpropovskih parola

Ko na brdo, ak’ i malo, stoji, više vidi no onaj pod brdom; ja poviše nešto od vas vidim, to je sreća dala al’ nesreća!“ Uveren sam da je „nesreća“, da vide „poviše“, pratila mnoge srpske lidere, a ne samo vladiku Danila iz Njegoševog Gorskog vijenca. Lideri su uvek imali, a i danas imaju, brojne informacije analitičkih i obaveštajnih službi, koje nisu dostupne javnim glasilima i građanima. Postoji asimetrija informacija, što je prirodno, ali tu činjenicu država ne bi smela da zloupotrebljava. Na svaku primedbu javnosti, vlast može da odgovori: „Eh, kad biste vi znali ono što mi znamo da naši prijatelji / neprijatelji spremaju Srbiji u slučaju da ne postupimo po njihovim nalozima, ne bi vam palo na pamet da nas kritikujete.“ Ovaj razlog se obično  uvažava, ali se onda postavlja pitanje koliko ima smisla voditi dijalog, ili kritikovati vlast, koja ima ubedljiv univerzalni odgovor na svaku primedbu?

Ipak, u unutrašnjem dijalogu o bezuslovnoj kapitulaciji povodom Kosova, javnost bi želela da bude upoznata sa odgovorima na bar tri važna pitanja. Prvo, kako bi na odbijanje Srbije da kapitulira reagovala evroatlantska zajednica (EU i NATO)? Drugo, kakve su mogućnosti Rusije ili Kine da nas od eventualnih reakcija naših evroatlantskih partnera, odbrane? I treće, kakva je politička i ekonomska budućnost Srbije u zagrljaju evroatlantskog saveza, a kakva u slučaju da se opredeli za savez sa Rusijom (i Kinom)?

REAKCIJA EVROATLANTSKOG SAVEZA  Da li još iko ima iluziju da bi evroatlantska zajednica – nesumnjivo najveća svetska sila, koja ipak nije svemoćna – poštovala međunarodno pravo, pa i pravo svake države da bira vojne saveznike, a da pri tom ne remeti ekonomske, političke i druge odnose sa ostalim zemljama? Kao što npr. Rusija i Kina sa brojnim zemljama nastoje da razviju plodnu ekonomsku, kulturnu i drugu saradnju, bez obzira na to što su te zemlje udružene u vojni savez koji svakom prilikom manifestuje agresivne namere prema Rusiji ili Kini?

Da li neko veruje da bi najagresivnija svetska sila nastavila sa Srbijom ekonomsku saradnju (uključujući ekonomsku pomoć) i u slučaju da Srbija odbije da kapitulira, nego se opredeli za vojni savez sa Rusijom i dozvoli formiranje ruskih baza na svojoj teritoriji? Ili bi Srbija bila izložena još intenzivnijoj satanizaciji, izolaciji, pa možda i akcijama terorističkih grupa, organizovanih i obučenih od strane NATO-instruktora (da li bi to bio prvi put)? Da ne pominjemo mogućnost angažovanja NATO avijacije i nekih agencija i NVO-a u Srbiji (pitam se ko je opasniji?) A sve u cilju „stabilizacije“ situacije na Balkanu, slično Iraku, Libiji, Siriji ili Avganistanu.

MOGUĆNOST ODBRANE  Skoro da nema male zemlje u svetu koja bi sama mogla da se uspešno odbrani od najveće svetske sile – nažalost i najvećeg svetskog siledžije! (Vijetnam je izuzetak, a cena pobede je zastrašujuća!) Pitanje je da li su Rusija i Kina, koje pokazuju razumevanje za političke i ekonomske interese Srbije, dovoljno zainteresovane i međusobno usaglašene da mogu vojnički i ekonomski da pomognu u slučaju ponovne agresije NATO-a na Srbiju, ili jedino mogu da podrže Srbiju političkim stavovima u Savetu bezbednosti? Ili prodajom Srbiji nekih vrsta savremenog naoružanja?

Da li mislite da ima osnova za verovanje da bi Rusija i Kina rizikovale konvencionalni, ili, ne daj bože, nuklearni rat da bi zaštitile Srbiju od nove NATO agresije? Kojom NATO (za sada blago) preti u slučaju da Srbija bude tvrdoglava u želji da odbije da kapitulira?

Uzgred, da li verujete da bi srpski evroatlantski aktivisti, od kojih su mnogi udobno raspoređeni na finansijski unosne položaje u vladi, agencijama i NVO-ima, bez otpora prihvatili gubitak takvih pozicija, i to samo zato što Srbija želi da sačuva svoju slobodu i  suverenitet, pa odbija da bezuslovno kapitulira.

EKONOMSKE PERSPEKTIVE  Najzad, da bismo mogli da, bar grubo,  ocenimo da li je kapitulacija najbolji (ili, kako nam evroatlantski prijatelji sugerišu –  jedini) izbor, zapitajmo se da li su, u okviru našeg unutrašnjeg dijaloga, vršena poređenja ekonomskog razvoja zemalja koje su u evroatlantskom zagrljaju, sa zemljama koje su već u strukturi Evroazijskog ekonomskog saveza (Belorusija, Kazahstan, Rusija, Jermenija, Kirgistan), ili onima koje su na putu da se pridruže tešnjoj saradnji sa Rusijom ili Kinom?

U ovom trenutku srpskim liderima i srpskoj javnosti neophodne su ozbiljne komparativne analize ove vrste, umesto, često prisutnih, agitpropovskih parola.             

 

Jedan komentar

 1. unutrašnji dijalog

  Članak D. Cvjetićanina je vrlo objektivan i poučan. Pitanje je kako ubediti vlastodršce da koriguju svoje političke greške: Analize, umesto agitpropovskih parola i asimetričnih informacija.
  ASIMETRIČNE INFORMACIJE, zloupotreba, primeri: Srbija neće da bude taoc zbog više desetina hiljada Srba na Kosovu (izjava Dačića pre potpisivanja Briselskog sporazuma-BS, priprema terena za predaju teritorije); Ne postoji ni jedan zvanični zahtev Srbije za odredjivanje adekvatnog statusa KiM nakon sukoba do danas (bilo je unutrašnje i spoljne medijske komunikacije i predloga na tu temu: Kiparski model, Dve Nemačke… ali je Srbija ćutala-Kosovo je Srbija- iako se znalo-pripremalo da se BS teritorija predaje-otima?); Prikrivanje teksta-odredbi BS i nakaradno tumačenje (da Srbijaa prihvati sporazum-predaju-izdaju. Na dezinformacijama dobijen ogroman broj glasova-vlast); Takodje Vučićev poziv na Unutrašnji dijalog o Kosovu je asimetrična informacija jer je Briselski sporazum u zafršnoj fazi-finalizaciji-svršenom činu (za Kosovo-SAD-Nato-EU zacementirano, završena priča – nema nazad – zato što Albanci dobijaju Nezavisno Kosovo-državu: A ko je Albancima napravio državu i predao teritoriju nego Vučić i Dačić Briselskim sporazumom , zanimljivo je da kažu ko je napisao formulaciju teksta, 15 odredbe?) – zašto Unutrašnji dijalog nije realizovan u startu pregovora 2013 (Asimetrične informacije ostvarile cilj: predata teritorija Kosovo albanskim muslimanima za na veka (Briselski sporazum – albanska tapija na Kosovo – predato i poklonjeno nikada ne može da se vrati, Ko pokuša da vraća biće optužen za agresiju na Kosovo (garant medjunarodna zajednica i EU 28 država). To znaju i Vučić i Dačić samo ćute da završe posao predaje. Na osnovu navedenog može se konstatovati da su asimetrične informacije najvećim delom
  sprovedene prikrivenom diktaturom i cenzurom. Ima i drugih primera, da ne dužim.

  MOGUĆNOST ODBRANE. Od spoljnog faktora – svetskih sila. Neverovatno je da nakon 5 god Briselskih pregovora o statusu Kosova – gradjani Srbije ne znaju da li je Putin-Rusija-Kina… upućena u tekst-odredbe Brielskog sporazuma, da li oni stvarno veruju da je Srbija sačuvala teritorijalno integritet (kada daju podršku o očuvanju teritorijalnog integriteta) ili će ga sačuvati nakon finalizacije Briselskih pregovora?)? OBJEKTIVNO, Amerika snosi manju odgovornost za Kosovo u odnosu na Srbiju, ZAŠTO? Prvo, Amerika strateški interesi: Proizvodi i koristi krizna žarišta u svetu (danas, da se uvuku sve balkanske i baltičke države u Nato, Srbija teritorijalno-vojno razbije kao saveznik Rusije… šitrenje na ruske granice). Na Kosovu je na početku sukoba Nato Amerika tretirala OVK kao terorističku, ali je brzo uvidela šansu da iskoristi kosovsko žarište za svoje strateške vojne ciljeve, prihvatila OVK kao oslobodilačku vojsku da razbije Srbiju, odmah je pronašla unutrašnji remetilački petokolonaški faktor preko Vuka Draškoviće da sruši Miloševićev režim. Napravljen je plan za otimanje KiM:

  BRISELSKI SPORAZUM – puzeća predaja teritorije (puzeća veleizdaja): PRVO JE onemogućem povratak 250.000 proteranih Srba na Kosovo (da bi Albanci napravili državu, Srbija ćutala i verovla u demogratsko rešenje); Po instrukcijama Zapada 2.000-te god Srbija rado prihvata REALNOST NA KOSOVU (da albanaca ima dva miliona, a srba 150.000, i da je njihovo Kosovo da naprave državu), iako je bilo van pameti prihvatati (albansku) realnost na terenu , kada je srpaka realnost – višedecenijsko delovanje albanskog separatističkog šovinizma-fašizma i etničko čišćenje Srba sa Kosova u mirnodopsko doba – da se albanizuje-islamizira i otme KiM od Srbije?! U nastavku “pritisaka na Srbiju” da preda Kosovo pripremljen je Briselski veleizdajnički sporazum, pronadjeni političari preko Vučića, Dačića, Nikolića, dobili su sve visoke državne funkcije: Dačić premijer, pregovarač u Briselu i ministar policije (angažovao beogradsku žandarmeriju i sa albanskom policijom do zuma naoružani postavili granicu prema Kosovu), Vučić dobio funkcije vicepremijera i ministra vojske, Nikolić predsednik Srbije… Brielski sporazum – predaja teritorije pred svršen čin. To nije sve, intenzivirani su destabilizatorski faktori za ugrožavnje šireg integriteta Srbije i drugih delobva balkana.

  Jedino zamrzavanje Briselskog sporazuma bi spasilo kompletan gubitak teritorije KiM. Zašto bi nas ponovo bombardovla Nato Amerika? Jeste da je sada teško… ali cinično zvuče Vučićevo-Dačićeve izjave da sve zavisi od velikih sila, Amerike… kada su oni lično pripremili teren Briselskim sporazumom da Amerika, EU rade to što rade – vrše pritisak na Srbiju. …

  3
  1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *