Трамп попушта, Љу Хе у Вашингону

Кинески вицепремијер Љу Хе данас ће допутовати у петодневну посету Вашингтону, где ће се састати са америчким министром финансија Стивеном Мнучином. Званични Пекинг потврдио је посету Љу Хеа Вашингтону одмах након што је Доналд Трамп на твитеру објавио да са председником Си Ђинпингом ради на повратку кинеске компаније ЗТЕ у посао са америчком страном. Компанија ЗТЕ је водећи кинески произвођач телекомуникационе опреме.
Бела кућа је прошлог месеца одлучила да кинеској компанији на седам година обустави испоруке технолошких компоненти, процењујући њен увозни програм Ахиловом петом
кинеске привреде. Разлог је био наводно кршење одлуке о забрани продаје америчких технолошких компоненти Ирану. Према оценама експерата, Трампов потез ће релаксирати разговоре две стране. Професор Ву Синбо, директор Центра за америчке студије при Универзитету „Фудан“ у Шангају изјавио је да су САД показале добру вољу и наду да ће током посете Љу Хеа бити остварен напредак у преговорима. Очекује се да ће Љу Хе у Вашингтону разговарати о смањењу дефицита који САД бележе у тргоивини са Кином и могућностима за лакши приступ америчких компанија кинеским услужним, финансијским и технолошким тржиштима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *