ШТА ЈЕ ИЗАЗВАЛО ПАНИКУ У НАТО-У?

Државе које непрекидно држе предавања целом свету о људским правима, слободи штампе и слободном протоку информација, сада одједном желе изолацију свог виртуалног информационог света

Недавно је експерт Атлантског савета Елизабет Бро изјавила да треба направити „комуникациони НАТО за информативно ратовање са Русијом“. Ако се зна да је то рекламно-пропагандна институција НАТО-а која је често најављивала промене у начину деловања алијансе, госпођу Бро треба схватити озбиљно. Овај савет је у доброј мери заслужан што су интервенционистичке, разорне и редовно прљаве војне интервенције у свету релативно успешно бојене у ружичасто за значајан део популације „међународне заједнице“.

ПРЕТЊА ГОСПОЂЕ БРО У овом обраћању експерт Бро се труди да буде у функцији припреме јавности за крупан догађај као што је оснивање комуникационог НАТО-а. Истовремено, она покушава да запрети и уплаши не само противнике него и савезнике пакта, па и оне неутралне, како би спречила свако колебање код доношења одлуке о приступању новој алијанси. Једино о чему није водила рачуна приликом овог саопштења јесте да ће се понеко упитати шта је прави узрок овако паничне реакције према противнику кога одувек сматрају инфериорним у информативном обрачуну.

Шта експерт Атлантског савета Елизабет Бро има у виду када наступа тако као да информативни рат против Русије тек предстоји, иако се он непрекидно води? Сликовито речено, досад су према Русији са отвореног простора испаљиване појединачне информативне гранате, а сада се ради на томе да се испаљују плотуни из заклона, који би требало да разоре руске информативне способности. Јер чињеница је да су се и по информативном питању ствари драматично промениле у корист Русије. Управо то подстиче на нова размишљања, нове планове и нове претње које се лансирају преко госпође Бро. Постоје области сучељавања у којима су се водеће земље НАТО-а осећале потпуно супериорне, тако да су потценили могућности Русије и то им се осветило. Сазнање да је Русија и у тој области постала отпорна и способна да и те како узврати још увек изазива неверицу и подстиче одлуку да се нешто радикално мора предузети. Као и у конвенционалном рату, потребно је престројавање постојећих и ангажовање нових снага да би се направио преокрет и добила информативна битка.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Један коментар

  1. deda iz Srbije van sebe

    У Србији је те проблеме решавао војни сектор НАТО . Пошто то није примењиво на Русију формираће при НАТО Министарство истине , где ће пројектовати историју , чињенице и намере оних што мрзе слободу , културу и савршено уређење Океаније …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.