Спектакл у Москви: Русија први пут показала најмодерније наоружање

На Црвеном тргу у Москви одржана је велика војна парада поводом Дана победе. На почетку параде, председник Русије Владимир Путин био је у друштву председника Србије Александра Вучића и премијера Израела Бењамина Нетанијахуа.

Централним московским тргом парадирало је око 13.000 војника, приказано више од 150 комада савременог наоружања и војне технике, као и 75 авиона и хеликоптера. На почетку Параде победе, министар одбране Русије Сергеј Шојгу извршио је смотру јединица, после чега је уследио рапорт председнику Руске Федерације Владимиру Путину.

У обраћању окупљенима, Путин је честитао 9. мај и подсетио на тријумфалну победу у Другом светском рату.
”Наш дуг је да чувамо памћење на храброст војника који су дали за животе других. Увек ћемо бити поносни на то што Совјетски Савез није повио кичму пред суровим непријатељем”, рекао је Путин и истакао: “Наш народ се борио до смрти”.

Уследио је минут ћутања, а председник је подсетио на страдале и патњу коју је рат донео.У представљању борбених возила, приказан је тенк Т 34-85, главни совјетски тенк у Другом светском рату, којим је совјетска војска ушла у Берлин, као и тенк пете генерације “армата”.

Представљена су и возила ваздушних десантних снага, самоходне хаубице, ракетни бацачи, бук системи.На паради је приказан и роботизовани тенк “уран 9” и нови оружани системи тестирани на бојном пољу у Сирији. “Вишенаменски роботизовани борбени комплекс ‘уран 9’ наоружан је противтенковиским ракетама, топовима и митраљезом. ‘Уран 9’ може сам да лоцира мете, али одлуку о паљби доноси командир возила који седи у блиндираном камиону не даље од три километра од ‘урана 9′”. Приказан је и нови дрон “Корсар”, који се може користити за ракетне нападе, извиђање и пренос залиха. “Корсар” има домет већи од 1600 километара, аутономију лета од 10 сати, а може летети на висинама до шест километара.

На небу изнад Москве су били стратешки ракетни носачи Ту-160, Ту-95МС, бомбардери дугог домета Ту-22МЗ, авиони-танкери Ил-78, војно-транспортни авиони Ил-76МД, ловци Су-35, Су-30СМ, “миг 29”, пресретачи “миг 31БМ”, ловци-бомбардери Су-34, бомбардери Су-24М, јуришни авиони Су-25. Приказан је и стелт ловачки авион пете генерације, понос руског ратног ваздухопловства, “сухој 57” (познат и као Т-50). Авиони “миг 31” прелетели су Москву носећи нове хиперсоничне противбродске ракете “Кинжал”, које могу уништити и носаче авиона.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *