Развој образовне инфраструктуре

Председница Владе Србије посетила је Научно-технолошки центар НИС-а

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић посетилa je Научно-технолошки центар (НТЦ) у Новом Саду, зависно друштво НИС-а које пружа научно-технолошку подршку делатностима компаније и представља центар за развој и иновације. Премијерку су дочекали Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и директор Функције за спољне везе, односе са државним органима и ПР, и директор НТЦ-а Николај Залевски и упознали je са основним делатностима и најважнијим пројектима Центра. Такође, председница Владе Србије је упозната са применама нових технологија у производњи нафте и гаса, ИТ пројектима у компанији, као и инвестицијама НИС-а у образовни систем Србије.

УЛАГАЊЕ У ОБРАЗОВАЊЕ Као компанија која у свим сегментима пословања примењује модерне технологије и иновације, НИС улаже значајна средства у развој НТЦ-а са циљем да то постане регионална база која ће пратити потребе НИС-а, „Газпром њефта“ и његових кћерки компанија, као и пружати услуге трећим лицима. Тако је само у развој ИТ сектора НТЦ-а у последњих пет година уложено осам милиона евра. Између осталог, опремљена је савремена лабораторија за област истраживања и производње нафте и гаса и набављена софистицирана ИТ опрема која омогућава квалитетну и брзу обраду велике количине података. Такође, представницима Владе Србије је предочено да је НИС од 2009. године кроз различите друштвено одговорне пројекте у развој образовне инфраструктуре у Србији уложио више од 600 милиона динара, као и да компанија сарађује са бројним домаћим и страним образовним и научним институцијама и стипендира талентоване ученике и студенте. Поред тога, НИС пружа шансу младима после окончања школовања, па је само у НТЦ-у у последњих пет година запослено више од 50 стручњака.

САРАДЊА ПРОСВЕТЕ И НАУКЕ СА ПРИВРЕДОМ Председница Владе Србије Ана Брнабић захвалила је компанији НИС на улагању у истраживање и развој, као и на инвестицијама у образовни систем Србије, најавивши још обимнију сарадњу Владе Србије и НИС-а у будућности.

„Први приоритет Владе Србије је образовање и дигитализација. Да би Србија постала конкурентнија и да бисмо остварили динамичнији и одржив раст у будућности, неопходно је да улажемо далеко више и у образовање, науку, истраживање и развој. За то је неопходна ближа сарадња просвете и науке са привредом. Данас сам се уверила да је Научно-технолошки центар компаније НИС један од добрих примерa како се сарађује са привредом и како се системски даје подршка паметним, талентованим и вредним младим људима. Пројекти истраживања и развоја могу да ’погурају’ унапред не само НИС већ целу економију Србије“, изјавила је председница Владе Србије.

Поводом посете председнице Владе Србије, генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев је изјавио: „Знајући колико се премијерка Брнабић и сама залаже за технолошки развој и модернизацију, верујем да је Научно-технолошки центар НИС-а право место за њену посету нашој компанији. Пословање и тржиште у сваком, а нарочито у енергетском сектору данас траже сталне иновације, брзе реакције и пре свега модерно образоване стручњаке који ће ићи у корак или, још боље, испред свог времена. Предност међу компанијама данас, више него икада, доносе креативност и знање. Само у последњих пет година овде је запослено 50 младих стручњака, а у Центар и ИТ развој уложено је осам милиона евра“.

Научно-технолошки центар „НИС-Нафтагас“ је кћерка компанија, 100% у власништву НИС а. д. Нови Сад. Са самосталним радом почиње у јулу 2012. године. НТЦ је основан у циљу научно-технолошког праћења делатности НИС-а и обезбеђења иновација у пословању. Најзначајнији ресурс НТЦ-а су његови запослени. У оквиру Центра ради више од 300 људи међу којима је и шест доктора наука, 15 запослених са дипломом магистра и 52 запослених са мастер дипломом.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *