ПРОПАСТ КОРЕЈСКОГ ДИЈАЛОГА?

Претња либијским сценариом на Далеком истоку

Севернокорејско-амерички преговори могли би да доживе фијаско пре него што су званично и започети. Сусрет Доналда Трампа и Ким Џонг Уна, заказан за 12. јун у Сингапуру, угрожен је серијом оштрих, неопрезних и амбивалентних изјава високих званичника САД које су, пре свега, могле да подсете Пјонгјанг зашто се уопште упустио у производњу нуклеарног оружја

Половином маја амерички државни секретар Мајк Помпео дао је конфузну изјаву о циљевима будућег састанка лидера Сједињених Држава и Северне Кореје, док је саветник за националну безбедност Џон Болтон истакао како је „либијски модел“ одличан водич за постизање договора о денуклеаризацији Северне Кореје.

Либија се 2003. године одрекла свог нуклеарног програма који је био тек у зачетку. Био је то пример „потпуно проверљиве и неповратне денуклеаризације“, што као циљ истиче и Мајк Помпео у вези са севернокорејским нуклеарним програмом.

Између два случаја постоји значајна разлика – Либија је тек почела са развојем, док Северна Кореја већ располаже извесним нуклеарним арсеналом. Осим тога, подсећамо, либијско отопљавање односа са Западом завршило се тако што су западне државе подржале тамошњу превратничку побуну која је довела до свргнућа а потом и понижавајућег убиства либијског лидера Моамера Гадафија 20. октобра 2011. године.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *