ПОБЕДА ШИИТСКОГ БЛОКА У ЛИБАНУ И СТРАТЕШКЕ ПОСЛЕДИЦЕ

Лоше вести за Запад и Израел. На протеклим изборима за либански парламент, одржаним 6. маја, а после девет година политичке апстиненције, убедљиву победу однео је блок који је подржавао Башара Асада у Сирији. До ових избора Либан је од стране САД и Израела третиран као потенцијални мостобран за ширење свог утицаја на цео Блиски исток и Средоземно море. Ситуација се сада очигледно мења у правцу који не иде наруку САД и њеним савезницима

Шиитски блок на изборима у Либану остварио је невероватан успех. Заједно са Хезболахом освојили су између 70 и 80 посланичких места (од 128). На резултате избора одмах је реаговао Тел Авив покренувши дипломатску офанзиву у Европској унији, како би убедио европске државе да ће Иран заједно са либанским групацијама ускоро напасти Израел. Уље на ватру додао је лидер покрета Хезболах Хасан Насрала, који је прогласио „велику политичку и моралну победу“ свог „заштитника државног суверенитета Либана од Израела“.

Сунити су на изборима изгубили 10 посланичких места, тј. имаће у парламенту 21 место. Тако да нова влада Либана мора да се формира уз подршку шиита и њихових савезника, док ће Хезболах доминирати у либанским тајним службама и армијском руководству. Раст популарности Хезболаха у либанском друштву последица је његовог успешног учешћа у сиријском рату, где је стекао ореол херојске организације, а победом на изборима питање његовог разоружања, на коме су инсистирале прозападне групе и партије, скинуто је са дневног реда. Разоружање је тражено јер су се њихови борци почели да се враћају са ратишта у Сирији. Према мишљењу експерата за Блиски исток, Хезболах је испунио мисију у Сирији и његово присуство у овој држави више није неопходно, те се јединице враћају у Либан, тврди Илајџа Магније. Ово је могуће јер је сиријска армија обновила своју моћ и повећала борбене могућности.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.