ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ / Страшна Путинова пљуска које није било

Како су београдски „Блиц“ и загребачки „Јутарњи лист“ покушали да направе интригу у вези са српско-руским односима, а онда се на њу сами насукали

Путин није звао Вучића због Меркелове и Центра у Нишу, драматично је – рекло би се, и злурадо – објавио „Блиц“ прошлог петка на својој насловној страни поводом предстојеће (7. маја) инаугурације председника Русије.

На „Блицову“ тврдњу спремно је реаговао и загребачки „Јутарњи лист“: „Страшна Путинова пљуска Србији и Вучићу. ’Први жути картон’ Београду: Кремљ игнорирао Вучића и није га позвао на инаугурацију, за разлику од (председника Републике Српске Милорада) Додика“.

ОКРЕТАЊЕ ОД РУСИЈЕ Тек, објашњавао је „Блиц“, „одлуком да не позове Вучића председник Русије послао је поруку да Вучић није неко кога сматра својим“, потврђујући ово објашњење речима свог неименованог саговорника: „Русија на Вучића одавно не гледа као на своју филијалу или експозитуру ни у Србији ни у региону, смета им добар однос који председник Србије покушава да оствари и са Истоком и са Западом. У том смислу, одлука да не буде позван изненађење је само за оне који о приликама на релацији званична Москва–Београд не знају баш ништа… За мање од месец и по дана Вучић и Ангела Меркел видели су се два пута, а то што председник јавно говори да се саветује и да ће се саветовати са немачком канцеларком по питању решења косовског проблема сигурно није остало неопажено у Русији. С друге стране, проблем би могло да представља и то што Русија упорно покушава да издејствује дипломатски статус за особље Руског центра у Нишу, а како време одмиче, јасно је да од тога неће бити ништа.“

„Ово непозивање Вучића на кремаљско дружење са својим најближим савезницима“, додаће на то загребачки „Јутарњи лист“, „неки виде као Путинов ’први жути’ те почетак очекиваног притиска на Београд“.

Све у свему, порука је јасна. Вучић се окреће Западу, Русија због тога окреће леђа Србији, и све иде баш онако како је по вољи уређивачкој политици листова који не би видели ништа лоше у удаљавању Србије и Русије, напротив.

СПИНОВАЊЕ ИНТРИГЕ И само је пажљивијим конзументима вести успело да примете како никаква интрига у вези с Путиновом инаугурацијом, можда, и не постоји.

И „Блиц“ и „Јутарњи“, наиме, и сами признају да „Владимир Путин лично на инаугурацију позива само председнике бивших совјетских земаља“ („Блиц“), односно да је „традиција да се на инаугурације руских предсједника, заправо Путина, позивају само челници најближих постсовјетских држава“ („Јутарњи лист“) а ни Вучић ни Србија у такве, очигледно, не спадају – амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин прецизираће и да, „према устаљеној протоколарној пракси, шефови страних држава не добијају позиве на инаугурацију председника Русије. Церемонији у Кремљу присуствују руководиоци страних дипломатских представништава“. Управо је тако, додајмо, и било на Путиновој инаугурацији 2012. године – што значи да већ у самом старту читав случај пада у воду јер испада да Вучић није добио позив који није ни требало да добије, па отуда и закључак да никаква интрига и „жути картони“ и не постоје, него је реч о јефтином пропагандном спину.

А све ово тим више што ће тог дана, 7. маја, Вучић боравити у званичној посети Турској.

СПЕЦИЈАЛНИ ГОСТ Да би се на крају чак испоставило да „Путин ипак зове Вучића“ („Блиц“ у празничном, првомајском троброју): „Председнику Вучићу стигао је позив и он ће отпутовати у Русију, каже извор нашег листа… Пошто ће на дан инаугурације 7. маја председник Вучић бити у званичној посети Турској, сусрет ће највероватније бити уприличен 8. маја или дан касније, на Дан победе, открива наш извор из дипломатских кругова.“

А слично ће и „Информер“, наводећи да му је „у више извора“ потврђено да је Вучић добио „специјални позив да посети Москву“ у којој ће боравити 8. а можда и 9. маја, те да је „том приликом предвиђен састанак са Владимиром Владимировичем Путином“.

Имајући пак у виду разложну претпоставку да позив Вучићу из Москве није упућен наврат-нанос – након што је, на пример, Путин прочитао текстове у „Блицу“ и „Јутарњем листу“, па се сетио Вучића и схватио да је погрешио што га није одмах позвао – него је сусрет двојице председника планиран одраније, не треба из тога извући само додатну потврду тезе да је реч о неуспелом спину и лажним вестима „Блица“ и „Јутарњег листа“, већ и треба и закључити да се српско-руски односи налазе у стању каквом се и надају сви којима је на срцу интерес Србије. Не због Вучића и његове популарности коју свакако подстиче добар однос с Путином него због саме Србије, којој је насушно потребна руска подршка у борби за очување територијалног интегритета и суверенитета.               

Један коментар

  1. Covek kad cita “novine” shvati da svi toliko
    lazu i da su to sve samo poluinformacije
    koje treba prihvatiti sa rezervom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *