ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ / Људи, послови и дани

ИРАН КРИВ ЗА 11. СЕПТЕМБАР

Амерички Федерални суд донео је пресуду којом се Иран проглашава кривим за терористичке нападе на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. и обавезује се да исплати више од шест милијарди долара одштете породицама жртава, упркос чињеници да су отмичари авиона махом били држављани Саудијске Арабије (15 од 19), те да није било никакве директне везе са Ираном. Савезни судија у Њујорку прогласио је Иран, централну банку земље и Исламску револуционарну гарду одговорним за смрт више од 1.000 људи (од укупно 2.977 жртава) у нападима 11. септембра. Пресудом је одређена компензација од 12,5 милиона долара по супружнику, 8,5 милиона долара по родитељу, 8,5 милиона долара по детету и 4,25 милиона долара по брату или сестри. Сједињене Државе би потенцијално могле да добију милијарде долара по овом основу од имовине која је замрзнута у САД и Европи током протеклих година. Међутим, ово је мало вероватно, јер се одлука сматра симболичном и неизвршивом. Ово није први пут да је суд донео неизвршиве пресуде против Ирана. И 2011. и 2016. судија из Њујорка наложио је Исламској Републици да жртвама напада плати милијарде долара. Техеран тек треба да реагује на најновију пресуду, али је раније одбацио такве оптужбе као смешне, с обзиром на чињеницу да ниједан од починилаца није био ирански држављанин, нити је истрага открила директне везе са Ираном.

Поред 15 Саудијаца, у нападима су учествовала и два држављанина Уједињених Арапских Емирата, један Египћанин и један Либанац. У америчкој тужби, првобитно поднесеној 2004. године, и даље се, међутим, тврди да је Техеран подржавао отмичаре, те да им је пружао обуку и финансијску помоћ. Ова пресуда није повезана са сличним тужбама које су поднеле жртве против Саудијске Арабије, а у којима се тврди да је Ријад директно подржао отмичаре. У марту исти судија није прихватио захтев Саудијске Арабије да се тужбе одбаце. Међутим, и саудијски и ирански случајеви засновани су на Закону о праву против спонзора тероризма, који је усвојен 2016. године и омогућава породицама жртава да „изведу пред суд“ стране владе.         

ЈЕРМЕНИЈА: ПРОТЕСТИ МЕТАСТАЗИРАЈУ У ОБОЈЕНУ РЕВОЛУЦИЈУ

Демонстрације започете у Јерменији због покушаја председника па премијера Сержа Саргасјана да своју владавину учини бесконачном, наставиле су се и после његове оставке са захтевом да на премијерско место дође вођа ових протеста Никола Пашињан, који нема никакав изборни легитимитет. Пошто је Парламент обио да га именује за премијера, протести су радикализовани, те су почеле блокаде путева у престоници Јеревану. Пашињан је добио 45 посланичких гласова од неопходних 53. Демонстранти су блокирали и зграде Министарстава образовања, науке и дијаспоре у Јеревану, као и зграду Општине у другом по величини граду Јерменије – Груми. Актуелни председник Јерменије Армен Саркисјан позвао је политичке партије да наставе дијалог и до краја недеље нађу решење за кризу у држави. Председница Скупштине Ари Баблојан саопштила је да ће други круг избора за премијера Јерменије бити одржан на специјалној седници парламента 8. маја. Међутим, Никол Пашињан није искључио могућност бојкота превремених парламентарних избора ако премијер и даље буде из владајуће Републиканске партије. Раније је Пашињан позвао своје присталице да почну велике акције грађанске непослушности. Он је позвао и на „блокаду свих путева, између осталог и оних који воде ка аеродрому“ како не би дозволили власти да „украде победу народа“. При томе, на седници парламента лидер опозиције је изјавио да искључује сценарио насилног преузимања власти.                 

УКРАЈИНА ДОБИЛА АМЕРИЧКЕ РАКЕТЕ

Председник Украјине Петро Порошенко поносно је објавио да је Кијев добио америчке преносне противтенковске ракетне системе „џавелин“. „Могу потврдити да је дуго чекано оружје стигло у украјинску армију“, навео је он. Очекује се да испорука ових система неће, међутим, имати пресудан утицај у потенцијалној борби кијевских снага против проруских устаника у Донбасу. Амерички аналитичар Мајкл Карпентер оценио је да ове ракете не могу променити „правила игре“. „Џавелин јесте корисно оружје и имаће одређени ефекат, али неће фундаментално утицати на борбену способност украјинске армије“, изјавио је он. Сличног су става и побуњеници. „Ови системи неће на бојном пољу донети украјинској армији стварне успехе. Оружане снаге Доњецке Народне Републике су у стању да парирају сваком оружју украјинске армије“, саопштио је заменик команданта оперативне команде ДНР Едуард Басурин. 

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *