(ГЕО)ПОЛИТИЧКА ЗОНА СУМРАКА

Занемарујући истину о свом комплексном антифашизму и допуштајући другима да краду плодове наших дела, а нама приписују своја недела, и сами битно доприносимо нашој и даље актуелној глобалној и регионалној голготи. Хтели то да признамо или не, тако је!

Сви се, вероватно, сећамо, некада врло популарне научнофантастичне хорор америчке серије „Зона сумрака“. Јунаци сваке од 156 епизода некако упадају у тајни свет, паралелан нашем, у коме су неки кључни параметри њиховог живота потпуно изокренути. Тако се бивши нациста пробуди у прошлости као прогоњени Јеврејин са свим последицама које из тога произлазе или се корумпирани судија нађе у улози набеђеног човека кога је гурнуо у понор земаљског пакла. Ових дана смо поново сведоци да живимо у својеврсној (гео)политичкој зони сумрака, само у нашем случају зли наступају као праведници, док се око истинских жртава подиже вештачка магла кривице.

 РЕПРИЗЕ СТАРИХ ЛАЖИ У муслиманско-хрватском делу БиХ ових дана се, у контексту обележавања дана победе над нацистичком Немачком, приређују разне манифестације посвећене регионалним дешавањима из времена Другог светског рата. Функционерима који на њима наступају пуна су уста прича о антифашистичкој традицији. Полазећи од тих основа праве паралеле са недавном прошлошћу и садашњошћу. Наравно, тако да се сенка неког новог фашизма, макар посредно, пројектује на Србе, односно нашу борбу током прве половине деведесетих година прошлог века да нам се не понови геноцидни период од 1941. до 1945.

Пласирају се разне глупости о четничкој „издаји“ и енормним злочинима над муслиманима и Хрватима током Другог светског рата и намеће се веза између свега тога и, такође, ништа мање искривљене представе о узроцима распада Југославије и догађањима за време ратова који су после тога уследили на немалом делу простора које је претходно обухватала та држава. Порука се своди на једну једину идеју: Срби су били и остали кључни негативци на нашим просторима. А „хумани“ обрачун са њима још није завршен!

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *