Давид против Голијата

Зелено-жута коалиција евроскептика и популиста окупљених око Матеа Салвинија из десничарске (Северне) Лиге и Луиђија ди Маја из Покрета пет звездица близу је формирања „прве популистичке владе у Европи“

Зa „Печат“ из Милана Марина Муштовић

Једанаест недеља после италијанских парламентарних избора, блокаде парламента и десетак безуспешних покушаја да се састави каква-таква влада која би гарантовала статус кво ситуацију поштовања бриселске политике која у својој агенди за 2018. годину предвиђа нови пакет „драстичних мера штедње“ за осиромашену већину и, аутоматски, нова безобразна богаћења за богату мањину, у касним поподневним часовима, у понедељак 21. маја, све светске агенције пренеле су вест да је зелено-жута коалиција евроскептика и популиста окупљених око Матеа Салвинија из десничарске (Северне) Лиге и Луиђија ди Маја из Покрета пет звездица најзад успела да превазиђе борбе око лидерства и премијерске фотеље и за новог мандатара италијанске владе предложи „трећу особу“ која ће за обе стране бити прихватљива и гарантовати спровођење програма.

КАНДИДАТ И ПРОГРАМ Кандидат за новог италијанског премијера је Ђузепе Конте, професор Правног факултета из Фиренце, власник једне од најпрестижнијих римских адвокатских канцеларија који се може похвалити богатом радном биографијом од чак 24 стране и дипломама са престижних универзитета као што су NYU, Јејл и Сорбона. Конте није познат широј италијанској јавности, важи за затвореног и повученог човека који избегава да се експонира, али његови блиски сарадници тврде да, кад затреба, „нема длаке на језику“ и да је врло доследан и тврдоглаво одлучан да без повишеног тона и свађе увек оствари оно што науми. Дакле, за разлику од екстровертног и импулсивног Салвинија, познатог по свађама у ЕУ парламенту и изјави да је „Европска комисија обичан кавез лудака“, и неискусног Ди Маја (31), који је до сада у преговорима са светским моћницима деловао преплашено и збуњено, професор Конте је идеална особа за спровођење у праксу Уговора о Влади за промене који је председнику Матарели предочен на разматрање још 14. маја, када су му Салвини и Ди Мајо поручили: „Лидер и премијер је сам наш програм, и ускоро ћемо вам саопштити име особе задужене за његово спровођење.“ Речено – учињено!
* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.