ЗАБРАЊЕНА ИСТОРИЈА (други део)

Вендски корени: Од Британије до Русије

Везе су бескрајне и дубоке, дубље него што то савремена археологија и историја могу да нам објасне, или макар само претпоставе. Кретање народа, племена и ратничких дружина замршено је. Ширење културних утицаја, наслеђа народа и њиховог порекла, још и више

Занимљиво је кретање народа које античке карте имају под именом: Boii (Боји). Прво их налазимо тамо где су данас Лужички Срби, затим у Чешкој и дуж Дунава, затим и на Рајни, најзад, у оном делу Француске, које се звало Pays de Bush. Са њима су и Медули, који су, сасвим сигурно, Венди – навео је Милош Црњански. Интересантно би било пратити и кретање народа који је познат под именом Венди, Венеди, Венети (у Тацита) – Немци и данас Лужичке Србе зову Вендима, а њихов језик „Wendisch“. Још Херодот помиње (В)Енет на Јадрану (данашњу Венецију), који је у његово доба припадао земљи скитских Сигина.
Да су Венди Словени или прото-Словени, данас је, мање-више, општеприхваћено. Њихови трагови сежу од Балтика на северу до Јадрана на југу, од Сарматије на истоку до Бретање и Британије на крајњем западу континента. Из њиховог имена изводи се и име Вана (најстаријих богова у скандинавској митологији), име Варјага, руских Вјатича итд. Отуда и наше (словенско) име Иван. Али ми још веома мало знамо о њима, и о наслеђу које су нам оставили.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *