Верски аналитичар, како то гордо звучи

ЦРКВА И МЕДИЈИ

Готово да не прође дан да нам у медијима нека умна глава не коментарише цркву и њене активности. И то је у реду. Црква спада међу најважније институције нашег друштва. Јесте ли се, међутим, икада запитали ко су људи који је стално критикују?

У Паризу је био је леп и сунчан, али прохладан дан. Епископ западноевропски Лука седео је за радним столом у парохијском дому смештеном тик уз Цркву Светог Саве и читао када је позвонио телефон. Звали су га новинари руске телевизије РТ да им каже какво реаговање очекује од Бискупске конференције Француске поводом упада групе миграната у базилику Светог Дениса у којој су вековима сахрањивани француски краљеви и која се може сматрати француским Дечанима или манастиром Светих Архангела у Призрену. Флоскуле, узвратио је одсечно епископ, у телевизијском прилогу представљен као „верски аналитичар“.

Флоскуле – то од Српске православне цркве о питању Косова очекује „верски аналитичар“ Драшко Ђеновић. То је, макар, рекао у изјави за једну телевизију. Реч флоскула се у данашњем српском језику користи углавном погрдно, иако је у древној реторици имала потпуно супротан, позитиван смисао, и означава мисао без садржаја, отрцану фразу. Овај аналитичар, дакле, очекује да ће порука СПЦ о Косову бити нешто бесмислено и испразно. Претпостављамо да је аналитичар до овог закључка дошао марљиво пратећи рад српске цркве и досадашње изјаве црквених великодостојника. За ово није потребан велики труд. Довољно је мало претражити интернет. Погледајмо онда шта су то у последње време представници Цркве изговарали.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.