УЛОГА ИЗРАЕЛА У ПРИПРЕМИ РАТА САД И РУСИЈЕ

Бројни аналитичари верују да лобисти Израела контролишу владу САД и чине све да дође до великог рата са ривалским земљама, посебно оним које су јавно против ционистичке државе. Ситуација у којој се налазимо веома подсећа на ону пред избијање Првог светског рата и пре америчке инвазије на Ирак

Француска је током прве недеље априла 2018. године интензивирала своје учешће у сиријском сукобу пославши специјалне снаге у град Манбиџ, на северу сиријске провинције Алеп, у непосредној близини линије фронта са турском армијом. Одлуку о слању војног контингента у Сирију Емануел Макрон донео је после телефонског разговора са америчким председником Доналдом Трампом, а ради подршке Курдима. Ова акција САД на заштити територија које су заузели Курди уклапа се у нову америчку стратегију „задржавања Ирана и заштите Израела“. Амерички екстремисти спремни су да гурну у хаос и саму Турску ако се пројекат сиријског Курдистана не оствари.

Званично саопштење Јелисејске палате је да је циљ француске операције „успостављање дијалога између ’Сиријских демократских снага’ и Турске“. Но турски председник је овај потез Француске оценио као „подршку тероризму“. О томе шта се заиста догађа у провинцији Алепо известио је портал „Дебка фајл“, повезан са војном обавештајном службом Израела. Према подацима Израелаца, САД у овом делу Сирије, укључујући маринце, имају око 300 људи, а француска војска има задатак да задржава напредак турске армије која се припрема да заузме Манбиџ. Осим тога, француска војска ће служити и као копнена подршка корпусу америчке пешадије, дислоциране у новој бази у Дадати, омањем селу што се налази осам километара од реке Саџур, која се користи као нова линије одбране САД. Такође, Французи ће сарађивати са америчким ратним ваздухопловством. Поред овога, Вашингтон је позвао Ирачане да пошаљу своју Пету дивизију у провинцију Синџар и заузму позиције на сиријској граници како би спречили продор турске армије у Ирак из Сирије.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *