РАКЕТЕ

Пише Љиљана Богдановић, главни и одговорни уредник

Актуелни амерички председник је личност вишеструко обдарена, између осталог и за улогу забављача и опсенара. Готово играјући се, он је прошле недеље објавио стварни рат поруком на Твитеру. Као модерна верзија митског џиновског мачка Бехемота (литерарни лик који у улози Сотониног забављача збија неслане шале са смртницима), злокобно је он сеирио: „Русијо, спреми се за нове, лепе и паметне ракете.“

Као што је познато, Русија се баш спремила, па су ракетни удари на Сирију доживели фијаско, а мачак – проводаџија паметних лепотица неславно прошао на њиховој веридби. Не само руске и сиријске већ и обавештајне процене, рецимо Бехемотових пријатеља Израелаца, кажу: „Немају основа тврдње попут Трампове да је мисија извршена.“ Како ће и у којим будућим комбинацијама „венчавати“ ове своје убице-паметнице, за Бехемота је сада нова брига.

Статистика пејзажа после битке наиме бележи да су ракете, иако софистицирано оружје нове генерације, фајтерски и безосећајно разбили руски системи противваздушне одбране. Упућени тврде да у овом догађању није било ни примисли о судњем часу, већ да је, „искулирано“, била реч о чисто пијачној рачуници – да ли ће америчке паметне ракете бити боље од руских противракетних система, што би, даље, била преломна тачка у светској трговини оружјем. „Ако би се показало обрнуто, то би била пропаст западних планова ширења. Свака земља која има могућности, а Руси би сигурно прилагодили цену, могла би се снабдети руским системи и рећи „Јенки, go houm“, тврди се у овим рачуницама.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *