Претпоставка руске кривице

Како су британски лекари имали спреман противотров и дали га Скрипаљима, јер би то значило да технологију производње отрова „Новичок“ познају не само Руси већ и Британци, и ко зна ко још?

Руске дипломате, протеране после антируске дипломатске офанзиве Вашингтона и Лондона, вратиле су се кући. Док се у западној јавности ствара утисак да је „цео свет“ против Москве, поглед на мапу указује да је реч готово искључиво о НАТО чланицама, мада и ту има изузетака. Другим речима, то су само Западна Европа, плус САД, Канада и Аустралија. Изван овог „света русофобије“ остали су читави континенти: Јужна Америка и Мексико, цела Азија и Африка. Чак се ни Јапан није придружио „коалицији вољних“ да објаве, засад само дипломатски, рат Русији. Ниједна држава арапског света, као ни Израел, не учествују у кажњавању Москве, за злочин у коме не постоји нити један доказ руске умешаности. Као што, још увек, није виђен доказ да се напад бојним отровом у енглеском граду Солсбери, где су страдали руски држављани Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија – уопште догодио. Осим ако државе Запада као доказ не узимају оптужујуће изјаве британске премијерке Терезе Меј и њеног шефа дипломатије Бориса Џонсона. Према речима украјинског председника Петра Порошенка, никакви докази њему нису били потребни када је одлучио да протера 13 руских дипломата! Ако за цео свет важи правна претпоставка невиности, онда се на Москву примењује „претпоставка кривице“, рекао је Порошенко и тиме објаснио темељно полазиште западне русофобије.

Наравно, Москва је радо прихватила бачену рукавицу и, без журбе, али рекло би се са посебним жаром, обрачунава се с Лондоном и другим државама које предњаче у оптужбама. Министарство иностраних послова РФ захтева од Лондона да објасни зашто је Русији одбијено право конзуларног приступа оцу и ћерки Скрипаљ, руским држављанима повређеним на британској територији. Москву посебно интересује и по ком основу Француска учествује у овој истрази. Осим 14 питања за Лондон, у истом контексту руска дипломатија поставља и 10 питања за званични Париз.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.