Печат недеље / Људи, послови и дани

Награда „Капетан Миша Анастасијевић“ Милораду Вучелићу

Оснивач „Печата“, и главни и одговорни уредник Компаније „Новости“, награђен за животно дело у области информисања

Истакнутим појединцима, компанијама и институцијама са територије града Београда, прошле седмице, у свечаној сали Ректората у Београду уручене су награде „Капетан Миша Анастасијевић“. Ово престижно признање за животно дело у области информисања добио је и дугогодишњи главни и одговорни уредник нашег листа, данас главни и одговорни уредник Компаније „Новости“ Милорад Вучелић.

Милорад Вучелић је 7. септембра прошле године именован за в. д. главног и одговорног уредника „Вечерњих новости“ и свих издања компаније „Новости“. Тада је изабран једногласном одлуком Надзорног одбора Компаније „Новости“ АД. 

Иначе, Милорад Вучелић је од 1993. до 1995. године био генерални директор РТС-а, а поред ангажмана у „Новостима“, оснивач је недељника „Печат“, те председник ЈСД и ФК „Партизан“.

 „Задовољство је бити међу данашњим лауреатима“, рекао је проф. др Радован Пејановић са Универзитета у Новом Саду, председник жирија. „У доношењу одлуке полазили смо од лика и дела Мише Анастасијевића, руководили смо се оним идејама које су трајне и пожељне. Вредновали смо способност, креативност, стваралаштво, предузетнички дух, друштвену одговорност, солидарност и верујемо да наши славодобитници имају много ових особина, баш као што их је имао и Миша Анастасијевић.“     

Хрватској само копије грађе о НДХ

Уместо оригиналне архивске грађе о НДХ коју је Хрватска, позивајући се на Анекс Д Споразума о питањима сукцесије из 2002, затражила од Београда, суседима ће бити испоручене копије. Реч је о 340 кутија грађе у којој се налазе и документа о усташким логорима и злочинима које су чинили Анте Павелић и његове војне формације.

„Такви захтеви за предавање историјских докумената су будалаштине јер је познато да архивски фондови, па и они из времена НДХ, не могу тек тако да се цепају и да их узима ко како хоће. Ако Хрвати хоће документа, нека дају паре и ми ћемо их скенирати, као што то раде Словенци“, рекао је др Милан Терзић, директор Архива Југославије за лист „Политика“.

Из Министарства одбране додатно су објаснили да копије могу да буду издате у складу са договорима Владе Републике Србије и у складу са безбедносним процедурама и интересима.            

„Новичок“ није био из Русије

Британска војна лабораторија „Портон Даун“, смештена седам километара од Солсберија, саопштила је да није успела да утврди да ли нервни агенс употребљен за тровање британског шпијуна Сергеја Скрипаља потиче из Русије.

„Успели смо да идентификујемо да је то ’Новичок’, нервни агенс војног типа“, рекао је „Скај њузу“ Гери Ејткенхед, шеф те лабораторије, али и навео да лабораторија није могла да утврди порекло агенса, а да британске власти извлаче закључке служећи се другим изворима.

Поводом Ејткенхедовог признања, портпарол Кремља Дмитриј Песков је затражио извињење Лондона, и рекао да очекује да објасни европским партнерима оно што су тврдили Тереза Меј и Борис Џонсон.

Узгред, Ејткенхед није одбацио могућност да се „Новичок“ производи у Солсберију. Наиме, на питање да ли је оправдана сумња да је агенс произведен у његовој лабораторији, он је одговорио да је све што се ту производи – под строгом контролом.           

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *